Romijn levert nieuwe dvd af

Nieuws

Rond de geboorte van zijn jongste zoon in 1985 kocht Romijn zijn eerste camera. ,,Eerst filmde ik vooral de kinderen, maar ook ging ik het dorp in om dingen waarvan ik dacht dat ze zouden verdwijnen te filmen. Later ben ik dat breder gaan trekken en reed ik door de hele Waard op zoek naar mooie beelden. Ik heb ook wel in opdracht gefilmd, bijvoorbeeld voor De Koperen Knop. Maar bruiloften en partijen doe ik niet, behalve die van mijn eigen kinderen.”

Feest van herkenning voor Waardbewoners H’VELD-G’DAM - Ambities om televisiejournalist te worden heeft Gert Romijn (62) nooit gehad. Toch trekt hij er regelmatig op uit met zijn filmcamera om mooie beelden te schieten. Onlangs maakte hij zijn nieuwste dvd af. ‘Waard om bewaard te worden’ toont beelden van allerhande taferelen uit de Waard en vormt een feest van herkenning voor Waardbewoners en liefhebbers.

Door Marjanne Dijkstra

In de loop der jaren verzamelde en schoot Romijn ontzettend veel beeldmateriaal. Het filmen raakte pas echt in een stroomversnelling toen hij als een van de weinigen in het dorp mocht blijven tijdens de evacuatie voor het hoge water in 1995. ,,Omdat ik hoog aan de dijk woon, mocht ik in het dorp blijven en kon ik alles filmen. Dat was bijzonder om mee te maken.” In de jaren die volgden ging hij steeds vaker op stap om beelden te maken in de Waard.

Als hij al zijn beelden heeft geschoten gaat Romijn monteren. Dat kost heel veel tijd. ,,Ik denk dat ik met deze dvd, die zeventig minuten duurt, wel een half jaar bezig ben geweest met alleen het monteren. Maar dat doe ik naast mijn werk en ik heb ook niet elke avond tijd.” Voor het filmen heeft Romijn een grote camera en hij heeft een speciale computer om de stukjes film te monteren. ,,Je kunt niet alles gebruiken, want mensen gaan niet een kwartier lang naar een grazende koe kijken.” Als de film af is gaat die naar zijn jongere broer Ro. ,,Hij heeft een uitgebreide muziekcollectie en bedenkt wat voor muziek we onder de film kunnen zetten. Uiteindelijk brand ik de dvd’tjes zelf en een van mijn dochters maakt de hoesjes.”

De rode draad door ‘Waard om bewaard te worden’ is het werk van de gebroeders Groen. De twee mannen van in de tachtig uit Noordeloos bewerken hun land nog op een ouderwetse manier. ,,Van het poten van de aardappels tot het moment waarop ze dampend op hun bord liggen, is gevolgd. Tussendoor staan beelden van de schaapkudde uit de Alblasserwaard, het schapen scheren en het Ooievaarsdorp.”

Hoeveel dvd’s Romijn precies heeft gemaakt weet hij niet. Hij schat dat hij richting de 25 gaat. Vervelen hoeft hij zich nog niet want hij gaat nu hard aan slag met de beelden die hij op 9 en 10 januari heeft geschoten met de Molentocht. ,,Het was schitterend om te zien hoeveel mensen genoten van de Waard in wintersferen. Ik hoop de dvd voor de winter af te hebben.”

De dvd’s van Romijn zijn à vijftien euro te verkrijgen in de meubelzaak van Romijn en zijn broers aan De Buurt 14. Contact opnemen met Romijn kan ook via 0184-630019.

advertentie