Het Weitje gereed voor opening

27 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Twee van de initiatiefnemers André van Ballegooijen en Johan de Jong zitter er in de totaal opgeknapte speeltuin ogenschijnlijk relaxed bij. Maar er moet echter nog wel het een en ander gebeuren aan de speeltuin. De Jong meent dat prima gespeeld kan worden in de speeltuin. ,,Voor de kinderen is op het moment alles gereed, er kan hier gewoon worden gespeeld. We willen nu ook gewoon genieten van de opening, daarna zetten we onze schouders eronder om continuïteit te garanderen en nog meer zaken af te ronden.”

‘Kinderen spelen liever met zand en water’ H’VELD-G’DAM - Zonovergoten ligt het terrein van Natuurspeeltuin Het Weitje er schitterend bij. Een metershoog klimtoestel staat in het midden van het terrein, de schommels hangen klaar om gebruikt te worden en een jongetje roetst met een tokkelbaan naar beneden. Zaterdag is het dan eindelijk zover; speeltuin Het Weitje wordt om 11.00 uur door een aantal kinderen, samen met wethouder Teun Sluimer en burgemeester Maria Wiebosch-Steeman, geopend zodat alle kinderen in Hardinxveld-Giessendam lekker kunnnen ravotten in een natuurlijke omgeving.

Door Marjanne Dijkstra

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de opening van Het Weitje, vertelt Van Ballegooijen. ,,We hebben een vaste kern van zo’n drie man op zaterdag. Als een grote klus moet worden gedaan kan het gebeuren dat er hier opeens vijftien mensen staan te werken. Je kunt niet van iedereen verwachten dat ‘ie elke vrije zaterdag opgeeft om hier te werken.”

Natuurspeeltuin Het Weitje bestaat uit een deel met duurzame speeltoestellen zoals een klimtoestel, schommels en een huisje. Ook voor mindervalide kinderen is het mogelijk om van bepaalde speeltoestellen gebruik te maken, zo kunnen zij toch spelen. Op het terrein van de oude kinderboerderij is een speelbos aangelegd met bomen, paadje, blubber en water waar de kinderen hutten kunnen bouwen en lekker kunnen rondrennen. Speeltoestellen zijn lang niet het belangrijkste wat de kinderen aantrekt in de speeltuin. De Jong: ,,We hebben ook veel zand en water. Er zijn kinderen die de hele middag met de waterpomp die hier staat spelen. Ze hebben niet veel nodig. De kinderen die hier al zijn geweest zijn erg enthousiast. Als we de poort sluiten om naar huis te gaan, zijn ze bijna niet weg te krijgen.”

Het grootste item dat nog rest is een gebouw bij de speeltuin. Van Ballegooijen: ,,Het moet een gebouw worden van 10,5 bij 9 meter inclusief veranda. Ouders moeten daar kunnen zitten en de kinderen moeten daar wat lekkers of te drinken kunnen kopen. Ook moet er een toilet komen en houden wij er straks onze vergaderingen. Nu staat er een noodgebouwtje. Ouders zullen het misschien een bouwput vinden, maar kinderen zien het denk ik niet eens. Zij kunnen gewoon lekker spelen.”

Spelen in Natuurspeeltuin Het Weitje is gratis. Wel kunnen gezinnen voor 10 euro per jaar vriend worden van de speeltuin. Ook zoekt de speeltuin nog steeds sponsors, voor onder meer de accommodatie. Meer informatie: www.hetweitje.nl.

advertentie
advertentie