Rabo luchtfietserij

29 mei 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Het is kennelijk bij de Rabobank in Hardinxveld-Giessendam nog niet voldoende doorgedrongen dat op 9 februari tegen de fusie met Rabobank Sliedrecht is gestemd. Nog steeds worden charmeoffensieven georganiseerd om de geesten voor een dergelijke fusie rijp te maken en wordt kostbare tijd besteed aan dit dood geboren fusiekindje.

Wat bestuur, directie en raad van commissarissen met een dergelijke fusie beoogden zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Onze Rabobank behoort toch immers tot de één van de vijf beste van de aangesloten banken? Met één van de hoogste resultaten? Met een stevig vermogen? En zonder druk vanuit Rabobank Nederland! Met toch een perfecte klantenkring en een gezonde verhouding bedrijfsleven / privéklanten? Met perfecte locaties? Met een perfecte organisatie? Met perfecte gekwalificeerde en gemotiveerde personeelsleden? Met een perfect marktaandeel waarbij de concurrenten sinds decennia geen poot aan de grond kregen? En niet te vergeten, met een uitmuntend vertrouwen onder de bevolking? En dan samengaan met een mindere bank uit Sliedrecht? Dat gaat er gewoon niet in bij een groot deel van de bewoners en leden.

Of zijn er dan toch andere redenen die nog steeds niet uitgesproken zijn? Dat is toch haast onmogelijk! Na 3 ledenvergaderingen, 4 ledensessies, geregisseerde interviews in de krant, publicaties in het ledenmagazine “Nieuwsstroom”. Hebben we dan al die tijd naar praatjes-voor-de-vaak zitten luisteren, of hebben we halve en hele waarheden en onwaarheden moeten aanhoren?

Je begint je toch werkelijk af te vragen wat de diepe roerselen zijn en wat van de tot op heden genoemde argumenten waar is geweest. Is het allemaal wel zo rooskleurig als ons is voorgesteld? Tot op heden is dit nog steeds niet uitgesproken! Misschien in de komende ledenvergadering van 15 juni? Om de hete brij heen blijven draaien heeft geen zin. Zeker in deze tijd niet, met een economische malaise, waarin in algemene zin banken en bankiers toch een behoorlijk aandeel hebben, om het maar zo zacht mogelijk uit te drukken. Ook “onze” bank zal het momenteel wel moeilijk hebben, des te meer een aanleiding om er gemotiveerd tegen aan te gaan door zowel werknemers als “hoge pieten”.

De visie op de toekomst, zoals aangekondigd onder punt 15 van de agenda van de komende ledenvergadering, voor de rondvraag en sluiting, verdient dan ook naar het begin van de vergadering te worden verschoven. Eerst de inhoudelijke zaken en dan de formaliteiten! Dat hebben we toch van eerdere vergaderingen geleerd, niet waar? En moeten de leden dan impulsief ja of neen zeggen? Zonder zich te verdiepen in wat gepresenteerd wordt? Het lijkt wel of de geschiedenis zich gaat herhalen! Dat geldt ook voor een ander agendapunt: een statutenwijziging die noodzakelijk zou zijn om een bestuurder langer in het zadel te houden. Overigens niets tegen de persoon, die zeer integer is, maar het roept weer vragen op. Al met al een mistig geheel.

Het wordt tijd, dat stemmingen van ledenvergaderingen worden gerespecteerd. Gedane zaken nemen geen keer. Vertrouwen terugwinnen is van het grootste belang. De huidige moeilijke tijd zo goed mogelijk door zien te komen. Helder zijn tegenover alle belanghebbenden en in het bijzonder medewerkers, want dat is het werkelijke 'werkkapitaal' van 'onze' bank. Tot slot geen tijd besteden aan onhaalbare idealen, of wel luchtfietserij.

Bert de Rooij

Plompencamp 11

3371 PD Hardinxveld-Giessendam.

Naschrift van de redactie: Het Kompas heeft deze brief voorgelegd aan de Rabobank. De bank laat weten geen reactie te willen geven op de opmerkingen van De Rooij.

advertentie
advertentie