Bewoners Apollostraat doen zegje over bomenrapport

30 mei 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De bewoners van de Apollostraat hebben in een brief aan het Hardinxveldse college van B & W hun visie op het bomenrapport 'abelen Peulenlaan' gegeven. De zegsmannen Robert Philippo en Wim Davidse hebben een enkel compliment voor het college over, maar uiten ook felle kritiek. Hieronder de volledige brief.

,,Allereerst onze complimenten aan de commissie Grond Gebied Zaken voor de opdracht om een bomenonderzoek uit te laten voeren. Wij spreken ook onze waardering uit naar de wethouder, die tot voort schrijdend inzicht gekomen, ook de Bomenstichting betrokken heeft in het lopende proces.

Wij kunnen ons op een paar opmerkingen na vinden in de conclusie van het onderzoeksrapport op bladzijde 10. De conclusie van het onderzoek is uitermate positief, de bomen zijn gezond en gaan nog meer dan 15 jaar mee. Al met al is er dus geen reden om de bomen te kappen omwille van ouderdom of gezondheid. Vanwege de goede conditie van de abelen is het dan ook niet nodig de bestaande laanstructuur aan te tasten of te vervangen. Wij willen u opmerkzaam maken dat het rapport de conclusie met betrekking tot de wortelopdruk van de grauwe abeel niet wijt aan de grauwe abeel zelf, maar aan de bodemverdichting als gevolg van het zware verkeer.

Het advies met betrekking tot het onderhoud van de bomen op bladzijde 11 2e alinea onderschrijven wij van harte. Ook de adviezen op bladzijde 12 met betrekking tot bodemverbetering en wortelgeleiding steunen wij van harte. Er mogen geen mogelijkheden onbenut gelaten worden om de gezondheid van de bomen te handhaven en wellicht zelfs nog te verbeteren. Dat is de plicht in een goed rentmeesterschap.

Wij mogen dan ook concluderen dat wat ons betreft er geen enkele reden bestaat om de bestaande structuur aan te tasten. Wij voelen ons dan ook gesterkt door dit rapport in onze oppositie tegen de voorgenomen kap van iedere abeel aan de Peulenlaan. Wij roepen de gemeente op die maatregelen te nemen om de gezondheid van de bomen te handhaven en te verbeteren.

Wij distantiëren ons van de genoemde mogelijkheden tot het creëren van parkeerplaatsen in het rapport. Wij zijn volgens u in deze zaak geen directe belanghebbende en geen gesprekspartner, u kent ons standpunt inzake en wij handhaven deze mening. Wij onderstrepen echter nogmaals dat wij de Peulenlaan en het Industrieterrein als directe buren met al onze zintuigen voelen, ruiken, zien en horen en juridisch dan ook direct belanghebbenden zijn.

Het is een gemiste kans en niet meer van deze tijd, dat zowel het college als de ondernemerscommissie, andere direct belanghebbenden nog steeds weigeren als gesprekspartner in deze zaak. Het is stuitend te vernemen dat aan dit project voor 1,5 miljoen euro gemeenschapsgeld verspijkerd wordt en wij als direct belanghebbenden over de negatieve effecten op hun leefomgeving niets in te brengen hebben. Wij handhaven onze standpunten inzake, met voorbehoud van alle rechten.

Met vriendelijke groet,

Robert Philippo & Wim Davidse,

namens de Apollostraatbewoners.

advertentie
advertentie