De Koperen Knop zoekt koeien en materiaal

23 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Boeren, burgers en buitenlui opgelet. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan, organiseert museum De Koperen Knop binnenkort de expositie Het Boerenbeest. Daarop zijn op diverse manieren boerderijdieren in de kunst te zien. Dit om aan te geven dat wat nu een museum is, eeuwen achtereen het verblijf is geweest van boerderijdieren.

Het bekendste boerderijdier is de koe. Dat was ‘het productiemiddel’, waarmee de boer zijn geld moest verdienen. Hij verkocht de melk en maakte hier kaas en boter van. Soms verkocht hij een koe voor de slacht. In de tijd dat de boer zelf voor zijn eigen eten moest zorgen, slachtte hij zelf. Om die koe in het bijzonder te belichten zoekt het museum polyesterkoeien en kalfjes op waren grootte. Het museum wil die graag in bruikleen hebben tijdens de periode van de jubileumexpositie, van 19 september tot en met 14 november.

Daarnaast zoekt De Koperen Knop filmmateriaal over de boerderij. Dat kan gaan over het vee, over het boerenwerk, over het werk op het land. Over melken, maaien, hooien. Eigenlijk over alles wat te maken heeft met het boerenbedrijf, zoals dat in de Alblasserwaard eeuwen achtereen heeft plaatsgevonden. Tenslotte zoekt het museum melkemmers, melkbussen, melkkrukken en melkblokken. Alles op dit gebied is welkom.

Mensen die ideeën, koeien, filmmateriaal of boerengereedschap ter beschikking willen stellen, kunnen contact opnemen met het museum. Telefonisch 0184-611366 of per email koperenknop@planet.nl.

advertentie
advertentie