Mieke Smeulers' beelden in de museumtuin

24 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Onder de titel ‘Natuurlijk Verwant’ heeft Mieke Smeulers deze zomer een expositie ‘neergezet’ in de museumtuin achter De Koperen Knop. De figuren zijn vrijwel allemaal speciaal voor deze buitenexpositie ontworpen. De bezoekers reageren enthousiast op de in groepen geplaatste objecten. Ze staan er dan ook of ze er altijd al hebben gestaan. De expositie kan nog worden bezocht tot en met 12 september.

Over haar werk schrijft de beeldend kunstenares: ,,De heroïsche en tegelijkertijd machteloze strijd van de mens tegen de vergankelijkheid van zijn bestaan boeit mij. Temidden van deze paradox schrijden we moedig voorwaarts." Daarmee heeft ze haar hele oeuvre omschreven.

Ze ervaart de museumtuin als een prachtige plek, een stuk oerhollands landschap met al zijn aspecten als weilanden, sloten en overal knotwilgen. Ze is enthousiast van de bijna 120 vrijwilligers, die met elkaar De Koperen Knop exploiteren. Vanwege hun inzet voor cultuurbehoud en om de gastvrijheid, die ze uitstralen. Ze geniet van het kunnen gebruiken van allerlei verschillende materialen. Ze leert bij De Koperen Knop een voor haar nieuw materiaal te gebruiken, dat prachtig bij haar creativiteit aansluit: wilgentenen. De expositie in de tuin van Museum De Koperen Knop is meer dan exposeren voor Mieke Smeulers. Het vormt een deel van haar leven. Mieke citeert Dick Hillenius: '(…) Ik las het landschap. Als een droom van zekerheid. Alles had een betekenis. De zandheuvels, de bomen. De code van hun groeperingen. Geluid van uilen’ (…).

In de oerhollandse omgeving van de tuin van Museum De Koperen Knop, rondom in de weilanden, omgeven door slootjes, beplant met wilgen, geniet iedere bezoekers van al het bijzondere dat hen wordt geboden. Mieke maakt gebruik van wat er al is, benut de oude boerenboomgaard in optimale zin. Ze maakt van de museumtuin een spannende plek waar van alles te ontdekken valt.

De expositie in de tuin van Museum De Koperen Knop kan worden bezocht tot en met 12 september. Het museum (Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam) is open op dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Het museum beschikt naast een grote expositieruimte (waar tegelijkertijd met de tuinexpositie de expositie De Dorpsdokter te zien is) over een permanent ingericht deftig voorhuis, een royale koffiekamer, een ontvangstruimte voor groepen, een grote museumtuin en verschillende bijgebouwen. Groepen kunnen ook buiten de vaste openingstijden reserveren. Voor inlichtingen: www.koperenknop.nl, koperenknop@planet.nl of 0184-611366.

advertentie
advertentie