'We hadden allebei dikke tranen'

27 juli 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Het was één groot tranendal van blijdschap", vertelt Jeanine Strop die vrijdag bij de Via Gladiola haar vriendin Wendy Klop binnenhaalde. Wendy liep de Nijmeegse vierdaagse om geld in te zamelen voor de Vereniging Spierziekten Nederland, die de opbrengst zal gebruiken om meer onderzoek te doen naar de spierziekte Ataxie van Friedreich. De Hardinxveldse Jeanine Strop is één van de 135 Nederlanders die door deze ziekte rolstoelafhankelijk is. ,,Het duurde even eer ik besefte dat ze dit voor mij gedaan heeft. Toen dat tot me doordrong kreeg ik echt kippenvel. Geweldig. Ik ben zo trots op haar."

De Sliedrechtse Wendy, al sinds de MAVO vriendin van Jeanine, is op haar beurt ook apetrots. ,,Ik heb me al die tijd alleen gefocust op het lopen, maar Jeanine heeft de hele financiële kant voor haar rekening genomen. We hoopten op een paar honderd euro maar we zitten nu al op ruim 12.000 euro en waarschijnlijk komen we wel aan de 13.000 euro. Bovendien is er veel media-aandacht geweest en dat is minstens zo belangrijk; dat de ziekte meer bekendheid krijgt."

Wendy is thuis, tussen tientallen bossen gladiolen en andere boeketten, aan het bijkomen van de grote inspanning. Met slechts één blaar en een stijve knie is ze er niet slecht van af gekomen. ,,Het is eigenlijk heel goed gegaan. Ik liep dit keer alleen, zonder maatje, maar ben achter de soldaten aan gegaan en die hadden een goed tempo. Pas donderdagmiddag kwam de eerste spierpijn en werd het zwaar. Maar op de slotdag word je dan weer naar de finish gedragen door al die mensen. Prachtig. Met daarbij de kick van het succes van onze actie, dan voel je geen pijn meer. Toen ik Jeanine zag aan het eind van de Via Gladiola kwam de ontlading. Echt een mooi moment." Ook voor Jeanine was het emotioneel. ,,We hebben elkaar omhelst en hadden allebei dikke tranen."

Het rekeningnummer voor deze actie (748687688, t.n.v. J.H.L. Strop) blijft nog open tot 1 september. Zie voor meer informatie over de ziekte en de vereniging: www.vsn.nl.

advertentie
advertentie