‘Hardinxveld-del-Mar’

30 september 2009 om 00:00 Nieuws

Terwijl we op het strandje in Boven-Hardinxveld vlakbij het voetveer staan, doen de twee hun plannen uit de doeken. De Bruin: ,,Zelf bezoeken we al jaren de strandjes in de zomer. Ik moet zeggen dat dit een mooi strandje is, maar die in Beneden-Hardinxveld zijn een stuk kleiner en slechter. Hier zie je ook dat het groen steeds verder woekert richting het water. En als je niet uitkijkt, stap je in het water zo met je voeten in het glas. Ook de toegankelijkheid laat te wensen over; oudere mensen of mensen in een rolstoel komen nooit op dit strandje terecht.”

‘We willen mooie, schone strandjes’ H’VELD-G’DAM - Hardinxveld-Giessendam ligt dan wel niet aan zee; strandjes zijn er wel. Maar die zijn vaak in slechte staat en niet goed bereikbaar. Dat vinden in ieder geval Patrick de Bruin en Wouter Veldhuis. Ze hebben een actiegroep in het leven geroepen om de strandjes te verbeteren en om zo volgend jaar hopelijk te kunnen ‘chillen’ op mooie, schone strandjes.

Door Marjanne Dijkstra

De strandjes worden volgens de twee in de zomer druk bezocht. De Bruin: ,,Vooral veel jongeren komen dan hier heen om te zwemmen omdat het zwembad niet functioneel genoeg is. We hoeven geen badplaats te worden, maar een verbetering van de bestaande, en misschien de aanleg van één groot strandje, moet toch wel lukken?”

Wouter Veldhuis, hovenier van beroep, heeft wel wat ideeën: ,,Het is vrij makkelijk om een vloeiend pad aan te leggen naar het strandje. En het groen is gemakkelijk te onderhouden. Een paar bankjes en wat prullenbakken, zodat niet overal de troep ligt, zouden ook wonderen doen.” Nu wordt totaal geen onderhoud gepleegd op de strandjes, meent De Bruin. ,,We hebben al contact met de gemeente gehad, maar eerst was niet eens duidelijk bij wie dat onderhoud lag; de provincie, het waterschap, Rijkswaterstaat of bij de gemeente.”

De jongens zouden het liefst zien dat de opknapbeurten van de strandjes gepaard gaan met het aanleggen van een opstapplaats voor de Waterbus. Veldhuis: ,,Dan ben je overal veel makkelijker en sneller. We hebben wel de trein, maar het vervoer over het water kan beter.”

De twee hebben al enige ervaring met burgerinitiatieven; zo was De Bruin betrokken bij de verbetering van het Westpark en Veldhuis is oprichter van de actiegroep Windmolens NEE. Om meer draagvlak te krijgen voor hun plannen omtrent de strandjes, peilen de jonge mannen nu de mening van het publiek. Via een hyve met al 170 leden (http://verbeteringstrandjes.hyves.nl/) en de site www.verbeteringstrandjes.tk roepen zij mensen op te stemmen op de poll en hun wensen kenbaar te maken. De Bruin: ,,We hopen dat andere mensen ons willen steunen in de plannen voor de strandjes. En stiekem hopen we dat burgemeester Wiebosch dat ook wil. Ik denk dat zij als natuurliefhebber toch wel interesse heeft in deze actie.”

De gemeente Hardinxveld-Giessendam laat bij monde van een woordvoerder weten dat de betreffende strandjes niet onder verantwoording van de gemeente vallen, maar onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. ,,Ook wordt geadviseerd om niet in het water te zwemmen omdat het geen goedgekeurd zwemwater is. Als de gemeente de strandjes gaat bijhouden, zijn wij ook verantwoordelijk en dat is gezien de gevaarlijke situatie niet verantwoord. Wel worden de strandjes als extra service door gemeentewerken schoongehouden omdat het mooie plekjes aan de rivier zijn waar kinderen onder begeleiding van hun ouders leuk kunnen spelen. Zwemmen blijft daar niet gewenst.”

advertentie
advertentie