Lezing over tekenaar Johan Herman Isings

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - A.J. Hörst uit Ermelo laat donderdag 29 oktober voor de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen het verleden herleven met een lezing over tekenaar/illustrator Johan Herman Isings. Isings vervaardigde in opdracht van firma J.B. Wolters te Groningen, 43 historische prenten. Hele generaties leerlingen hebben genoten van de kleurige schoolplaten en de daarbij behorende vertellingen door hun meester of juffrouw.

Johan Herman Isings, 1884-1977, maakte zijn schoolplaten ‘ten dienste van het lager onderwijs’. Hij was de zoon van een gereformeerde Amsterdamse bakker die de trotse vader was van maar liefst tien kinderen. Hij bleek op jonge leeftijd reeds tekentalent te hebben, maar moest al op zijn dertiende bij een schildersbaas aan het werk. Later werd hij leerling-tekenaar en bezocht hij ‘s avonds de Tekenschool voor Kunstambachten. Daar werd Isings opgeleid voor een soort artistiek middenstandsdiploma. Als jonge illustrator maakte hij tekeningen voor boeken van W.G. van der Hulst, maar ook voor ‘Paddeltje’ van Joh. Been en ‘Afkes Tiental’ van Nienke van Hichtum.

Isings had inmiddels naam gemaakt als illustrator en daarom nodigde uitgeverij Wolters hem in 1911 uit mee te werken aan een nieuw leermiddelenplan. Hij moest een schoolplaat maken van 70 bij 100 centimeter met als titel ‘Op den Dam, omstreeks 1665’. De techniek was aquarel. Hij verrichtte voor deze eervolle opdracht de nodige research op het gebied van kleding, schoeisel, gewoonten en zeden etc. Hij klaarde de klus in een paar maanden en kreeg meteen vervolgopdrachten. In dat jaar maakte hij nog vier platen.

Inleider, de heer Hörst, is gepensioneerd leraar en heeft zich vooral in het leven van Isings verdiept. De lezing in de Til begint om 20.00 uur. Leden hebben gratis entree, niet-leden betalen € 2,00.

advertentie
advertentie