Met dank aan klusmaat Martine

28 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM – Jeroen van Middelkoop (24) van Loodgietersbedrijf Verbaan uit Hardinxveld-Giessendam is vanavond (lees: woensdag) samen met presentatrice Nicolette van Dam te zien op RTL4. Van Middelkoop doet mee aan het klusteam van het programma ‘De Grote Woonwens’. In dat programma worden huizen opgeknapt van mensen die zich in een uitzichtloze of hachelijke woonsituatie bevinden. Wegens geldgebrek, persoonlijke of gezondheidsredenen zijn de kandidaten niet in staat om hun woonhuis of bedrijfspand op te knappen. Het vakteam van ‘De Grote Woonwens’, bestaande uit Jeroen (klimaattechniek), Marc (elektrotechniek) en Martine (sanitair) zorgt er voor dat de huizen en gebouwen volledig worden aangepast wat betreft comfort, veiligheid en energiebesparing. Tijdens de grote opknapbeurt krijgen de hoofdpersonen tijdelijk elders onderdak. Na twee weken in spanning te hebben gezeten, volgt de ontknoping en breekt een emotioneel moment aan: een langgekoesterde woonwens gaat in vervulling. En dit alles dankzij die ene briefschrijver, die aan het eind van het programma wordt onthuld.

Hardinxvelder met Nicolette van Dam op RTL4

Van Middelkoop is zich bij de eerste opnames voor het programma rot geschrokken. ,,In de eerste uitzending zie je de woonsituatie van moeder Jeanette en haar vier kinderen uit Lutjebroek. Jeanette heeft het erg moeilijk gehad in haar leven en woont met haar kroost in een simpel rijtjeshuis met zeer veel gebreken. Haar oudste zoon (15) slaapt wegens ruimtegebrek in een kast op een paar oude matrassen op de gang. Daar is geen licht en de wind waait door je haren, zo slecht is het geïsoleerd. De jongen moet met de kastdeuren open slapen, omdat hij anders zijn voeten nergens kwijt kan. Dat is gewoon zo onmenselijk!,” vertelt een haast verbouwereerde Van Middelkoop.

Het klusteam heeft bij een klus maximaal tien dagen de tijd om een huis te verbouwen. Toch vaak met een metamorfose als gevolg. Als eerste wordt gekeken wat voor woning het is en wat er verbeterd moet worden. Als de problemen duidelijk zijn, wordt met man en macht gewerkt om voor een grote verrassing te zorgen als de bewoners terugkomen. Van Middelkoop’s functie is klimaatinstallateur. ,,Ik zorg dat de verwarmingsinstallatie naar behoren werkt, indien nodig wordt de hele installatie vervangen. We installeren de nieuwste snufjes en hoogstandjes. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld warmtepompen en zonnecollectoren, maar ook passen we zogenaamde domotica systemen toe. Hiermee kun je alles in je huis met één afstandsbediening regelen. Dat gaat van het bedienen van de thermostaat tot het openen van deuren en zelfs het schakelen van alle lampen; ideaal voor iemand die bijvoorbeeld deels verlamd is.”

De 24-jarige installateur begon al vroeg in zijn leven met installatietechniek. Hij groeide op in het bedrijf van zijn vader en veegde als kleine jongen al het magazijn aan en ruimde het gereedschap op. Hierdoor ontstond al een basis materiaalkennis. ,,Toen ik wat ouder werd ging ik op woensdagmiddag als ik vrij was van school mee op de klus om te helpen. Op zaterdag hielp ik af en toe mee in de winkel die we toen hadden in Buitendams. Daarna volgde vanzelfsprekend de L.T.S Installtietechniek. Inmiddels werk ik al weer zo’n acht jaar en volg ik nog regelmatig cursussen om up to date te blijven. Installatietechniek is en blijft een boeiend en vernieuwend vak waar je nooit op uitgekeken raakt.”

Van Middelkoop is bij het tv-programma terecht gekomen via Martine, een collega vakteamlid in het programma. Zij zaten samen op de opleiding installatietechniek en kenden elkaar dus al. Vorige jaar, toen het programma nog ‘De ultieme woondroom’ heette, zat een zekere Raymond in het vakteam, die intussen is vertrokken. Dat gat moest worden opgevuld en zodoende kwam Van Middelkoop in beeld. ,,Martine heeft mij gevraagd of ik het zag zitten om de rol van Raymond over te nemen. Na een nachtje slapen besloot ik ja te zeggen. Er is contact met mij opgenomen door Endemol en een paar audities verder werd mij verteld dat ik definitief als vervanger voor Raymond in de plaats zou komen.”

uUitzending: RTL4, vanaf woensdag 28 oktober, tussen 20.30 uur en 21.30 uur, acht afleveringen.

advertentie
advertentie