Europa steunt de Biesbosch

29 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

REGIO - Het Nationaal Park de Biesbosch en het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch heeft een Europese subsidie gekregen voor de ontwikkeling van duurzaam toerisme.

Het Nationaal Park de Biesbosch en het Natuur- en Recreatieschap De Hollandse Biesbosch hebben een projectaanvraag ingediend bij de Europese Unie (Interreg IV A 2 zeeën). Dit project voorziet in een stevige impuls aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme in nationale parken, gelegen in waterrijke delta’s. Het project heeft de titel STEP meegekregen: Sustainable Toerism in Estuary Parks.

De aanvraag van de Biesbosch is ontwikkeld met het Nationaal Park The Broads in Engeland en met twee Belgische partners. De Belgische partners, Het Agentschap Natuur en Bos en Waterwegen en Zeekanaal, ontwikkelen in het kader van waterveiligheid in combinatie met recreatie een groot natuur- en recreatiegebied langs de oever van de Schelde.

Gezamenlijk hebben deze partners voor ongeveer € 6 miljoen aan collectieve en lokale plannen ingediend, waarbij de Hollandse Biesbosch als ‘leading partner’ optreedt. Voor het totale project is nu een subsidie toegekend van € 2,5 miljoen. Er wordt nog contact gelegd met een Franse partner om ook met hen kennis en ervaringen uit te wisselen.

Inhoudelijk gaat het om het realiseren van diverse duurzaam toerismeprojecten, waaronder (studie naar) voet-fietsveerverbindingen, een tweede zonnepont in de Biesbosch, watersportvoorzieningen, walstroom voor elektrisch varen en de studie naar/realisatie van duurzame verblijfsmogelijkheden. Daarnaast worden projecten gerealiseerd voor duurzaam bezoekersmanagement, waaronder studie/ontwerp van duurzame bezoekerscentra, digitaliseren van informatie op locatie en GPS routes voor wandelaars, fietsers en kanoërs.

Tenslotte wordt ook duurzaam ondernemen gestimuleerd, door het ontwikkelen van duurzaamheidscriteria en een keurmerk voor vergelijkbare Europese gebieden en door ondersteuning bij verduurzaming van ondernemingen.

De projecten moeten zijn gerealiseerd in 2012/2013. De toekenning is mede te danken aan de intensieve samenwerking tussen de Biesbosch partners, die dit ook in de toekomst willen continueren en versterken in één gemeenschappelijke organisatie.

advertentie
advertentie