Vriendenschaar geeft winst weg in slotfase

6 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Vorige week viel de bal in de zoemer goed voor Vriendenschaar, zaterdag voelden de korfballers hoe pijnlijk een heel late gelijkmaker kan zijn. Met nog vijf tellen op de klok schoot koploper Avanti zich naast de formatie uit Hardinxveld-Giessendam.

In de goed bezette sporthal De Viergang in Pijnacker waren de verrassende koploper Avanti en achtervolger Vriendenschaar lange tijd aan elkaar gewaagd. Het publiek kreeg een prachtige korfbalwedstrijd voorgeschoteld tussen twee aanvallend uitstekend spelende ploegen, die in een hoog tempo met fraaie acties en veel spanning voor spektakel zorgden. Bij de bloemenploeg was Bert Verspuij weer op schot. Hoewel Avanti de aanvoerwegen naar de schutter probeerde te blokkeren, konden de goed schakelende Carola den Dunnen en de uitstekend scorende Wendy Korevaar hem toch regelmatig instelling te brengen. In het andere vak zorgden Krista en Menno Kop weer voor veel aanvallende druk. De eerste helft gaven beide ploegen elkaar weinig toe. In het begin nam Vriendenschaar steeds een kleine voorsprong en daarna kwam Avanti steeds voor. Zo werd een ruststand van 9-9 bereikt.

De uitstekend leidende scheidsrechter Luttik had nog maar net voor het begin van de tweede helft gefloten, toen Krista Kop haar tegenstander voorbij ging en de doorloopbal prima afrondde. Vriendenschaar leek daarmee de toon voor de tweede helft te zetten. Hoewel de thuisploeg meteen weer gelijk maakte, zorgden Bert Verspuij en Wendy Korevaar met rake afstandschoten ervoor dat Vriendenschaar voor het eerst met twee doelpunten voorkwam. Avanti kwam echter weer terug en nam het iniatief over. Via 13-13 kwam de ploeg uit Pijnacker halverwege de tweede helft op een 16-14 voorsprong. De weer uitstekend reboundende Mees v.d.Waal van Dijk schoot met een wegtrekbal vanuit de korf de aansluitingstreffer binnen, waarna Menno Kop van afstand voor de gelijkmaker zorgde. Opnieuw kwam Avanti twee doelpunten voor (19-17). Trainer Evert Houtriet wisselde verdedigend Milou van Dijk voor juniore Annelies Kop en zag zijn ploeg door treffers van Johan de Rover en Wendy Korevaar eerst op gelijk hoogte komen en na de 20-20 door Bert Verspuij weer een voorsprong nemen. De spanning liep op. Na een benutte strafworp van Avanti (21-21) leek de Mostert-formatie de wedstrijd te beslissen toen binnen twee minuten driemaal werd gescoord (Krista Kop kreeg eerst een strafworp mee en maakte direct daarna een fraaie omdraaibal, waarna Bert Verspuij met zijn zevende treffer de voorsprong op 21-24 bracht). Met nog minder dan vier minuten te spelen was de overwinning heel dichtbij. Avanti wist in de laatste drie minuten zuivere speeltijd toch nog terug te komen en kwam in de laatste minuut terug tot 23-24. Vriendenschaar maakte in die laatste halve minuut aanvallend een verkeerde keuze en kon niet voorkomen dat Avanti nog een laatste aanvalskans kreeg, die aanvoerder Dé Post wist te benutten. Avanti vierde het gelijkspel terwijl de Hardinxvelders de teleurstelling om het verloren punt moesten wegslikken.

Zaterdag speelt Vriendenschaar thuis tegen hekkensluiter SDO. Aanvang 17.35 uur.