Kinderen geven mening over speelplekken

7 december 2009 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM – Ze willen eigenlijk helemaal niet zoveel bijzonders, de kinderen die in het gemeentehuis en in Drijvershof hun visie gaven op wat volgens hen nou een goede speeltuin is. Gewoon hé, een lekker trapveldje met een paar doelpalen waar je kunt voetballen of hockeyen. En dan wel op een plek waar je geen ruzie met omwonenden krijgt over een bal.

Door Wil Sommeijer

De gemeente Hardinxveld-Giessendam wil uitnodigende, kindvriendelijke en veilige speelplekken maken waarin spelen, bewegen en ontmoeten centraal staan. In de komende maanden wordt met het ingenieursbureau OBB (Ondersteuning Beleid en Beheer, alles op gebied van spelen) gewerkt aan een voor Hardinxveld-Giessendam op maat gemaakt speelruimteplan.

De bijeenkomsten vonden plaats op 25 november in het gemeentehuis en op 3 december in dorpshuis Drijvershof. De kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisscholen hadden via hun school een uitnodiging ontvangen. Via die uitnodigingsbrief konden de kinderen zich per e-mail aanmelden. In eerste instantie had gemeente aan de scholen gevraagd of zij met de kinderen langs wat plekken wilden wandelen om zo de meningen te peilen. Dat bleek moeilijk in te passen in het lesrooster, vandaar de uitnodigingen. Gelijktijdig werden de werkbladen ‘Zo speel ik’ aan de scholen verzonden. Een aantal scholen was klassikaal al met de werkbladen aan de gang gegaan. Misschien dat daardoor de belangstelling van de jeugd niet bepaald overweldigend was. Maar dat werd weer wel goed gemaakt door het enthousiasme waarmee de jongelui aan de slag gingen.

Met die werkbladen, waarop alle speelplekken in de gemeente waren afgebeeld, mochten de jongelui in groepjes aan de gang. Ze konden onder meer aangeven welke speeltuin ze juist wel of juist niet leuk vonden. De Beneden-Hardinxveldse kinderen konden hun oordeel geven over speelplaatsen ‘beneden’en de Boven-Hardinxveldse jeugd liet het licht schijnen over ‘boven’.

Alle ideeën konden ze vervolgens kwijt bij Marcia Dwars en Wilmar Vlaskamp van OBB die de bijeenkomsten begeleidden. Sommige kinderen hadden complete plattegronden van hun buurt gemaakt waarin ze riante speelruimte hadden getekend. Duidelijk werd wel dat zowel ‘boven’ als ‘beneden’ bij de wat oudere basisschoolkinderen de voorkeur uitging naar trapveldjes met doelpalen om lekker te voetballen of hockeyen. Voor dat laatste bestaat veel belangstelling. Een paar meiden liet weten dat ze eigenlijk wel een hockeyclub in het dorp wilden. Verder werd gevraagd naar bijvoorbeeld een plek voor huttenbouw en werd op een plattegrond een ballenbak en een zigzagtunnel ingetekend. Het moet er eigenlijk allemaal een beetje avontuurlijk uitzien. En vooral niet kinderachtig. Zowel in Boven- als in Beneden-Hardinxveld was de belangstelling voor toestellen of bosjes en bomen op een speelplek fiftyfifty. Marcia en Wilmar hadden al een oriëntatieronde langs de speelplekken in het dorp gemaakt. Zij waren daarbij tot de conclusie gekomen dat er in Hardinxveld-Giessendam best veel ruimte is om te spelen. ,,Hardinxveld-Giessendam beschikt over een groot potentieel om dingen te creëren.”

Omdat het speelruimteplan niet alleen voor de basisschooljeugd is, maar ook voor jongeren van 13 tot 18 jaar, komt er nog een gesprek met hen, jongerenwerkers en wijkagenten met de vraag: wat moet er voor jullie worden geregeld? Alle uitkomsten zullen worden geanalyseerd en waar mogelijk verwerkt in het plan. Begin februari van 2010 zal deel één in concept klaar zijn en deel twee wordt geleverd door OBB. Dat wordt dan gebundeld en ter beoordeling van burgemeester en wethouders gelegd. Daarna gaat het plan naar de raad.

advertentie
advertentie