College: zwaar weer op komst

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

.De perspresentatie was de eerste officieuze handeling van de (twee) nieuwe wethouders. Vanavond volgt de eerste officiële samenkomst, als de vier geïnstalleerd worden. Naar de samenstelling van het college kijkend, knikken de vier instemmend. ,,We zijn verheugd. Een mix van jong en oud. We gaan met vertrouwen de komende zware tijd in”, aldus de vier. Dat zij flink aan de slag moeten staat wel vast, zeggen zij. Hardinxveld-Giessendam ontkomt niet aan het snoeimes. ,,We zullen stevig inzetten op bezuinigen en een gezond financieel beleid. Er is niet veel ruimte om nieuwe projecten op te pakken. Ook in eigen huis zullen we scherp letten op het uitgavenpatroon. De investering voor de herinrichting van de trouw- en raadszaal wordt bijvoorbeeld tot een minimum beperkt.” Liever breidt het college de dienstverlening uit door ook in het gemeentehuis de mogelijkheid te creëren om pasfoto’s te maken voor een rijbewijs of identiteitspapieren. Ook wordt onderzocht of via een kleine investering burgers via webcams vanuit huis raadsvergaderingen kunnen volgen. Veel concreter werden de politici niet in het gesprek over toekomstige bezuinigingen. Formateur Kees Pille: ,,We hebben een hele klus te klaren. Het zou niet gepast zijn om de hele zaak direct dicht te timmeren. Bij iedere stap die we zetten zullen we in het achterhoofd houden dat zwaar weer op komst is.” Zijn collega Kim Putters (PvdA) viel hem bij: ,,Het zou raar zijn om nu al met expliciete voorstellen te komen. Dit zou geen recht doen aan discussies in de raad.”

Viertal wil zwakkeren ontzien H’VELD-G’DAM - Met veel ambities, maar weinig concrete voorstellen heeft het nieuwe college van B & W zich gistermiddag aan de lokale pers gepresenteerd. Eén ding wilden de heren Eelke Kraaijeveld, Paul Letterie, Theo Boerman en Cor de Jong wel toezeggen: tijdens (ingrijpende) bezuinigingsmaatregelen worden de zwakkeren in de samenleving ontzien. Ook blijven drie projecten (sportvoorziening Boven-Hardinxveld, Koningin Wilhelminaschool en Regenboogschool, red.) buiten schot als er gesnoeid wordt, zo beloofden de vier.

Het nieuwe college beloofde wel dat ‘tijdens alle stappen wordt gekeken wat deze betekenen voor de zwakkeren in de samenleving’. Ook mogen de projecten Koningin Wilhelminaschool en Regenboogschool en de realisatie van een sportvoorziening in Boven-Hardinxveld niet in gevaar komen, zo stellen zij.

In het coalitieakkoord, dat de naam ‘Voor de toekomst van Hardinxveld-Giessendam – dienstbaar, sociaal en met vaste koers’ draagt, zijn de hoofdlijnen van de portefeuilleverdeling aangegeven. Paul Letterie (CDA) krijgt de portefeuille Zorg, Welzijn en Sociale Zaken; Eelke Kraaijeveld (PvdA) Jeugd, Onderwijs en Sport; Theo Boerman (SGP) Financiën, Verkeer en Vervoer en Openbare Werken; Cor de Jong (ChristenUnie) Economie, Wonen en Ruimtelijke Ordening. De definitieve portefeuilleverdeling vindt plaats in de eerste collegevergadering. Naar verwachting komt het nieuwe college nog voor de zomervakanties met een collegeprogramma, waarin het akkoord verder wordt uitgewerkt en ieder onderdeel van een tijdpad wordt voorzien.

advertentie
advertentie