Gemeente vervangt overlastgevende bomen

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het Hardinxveldse college van B & W heeft besloten 35 populieren in het Westpark te vervangen door eenbladige essen. ,,De pluizen die de populieren in het voorjaar en de zomer voortbrengen bezorgen passanten en omwonenden veel overlast. De pluizen zijn kleverig en zijn moeilijk te verwijderen van trottoirs, auto’s en balkons. Ze veroorzaken bij sommige inwoners gezondheidsklachten en zijn bijzonder brandbaar", verklaar gemeentewoordvoerster Nadine Rozenberg de rooiactie.

De es draagt geen vruchten en geeft daardoor alleen wat overlast in de herfst, als de bladeren vallen. De es is volgens Rozenberg 'een prima parkboom' die zo’n vijftien tot twintig meter hoog wordt. Daarmee zijn ze iets kleiner dan populieren, die tot dertig meter hoog kunnen worden.

In 2010, 2013 en 2016 wordt steeds eenderde van alle populieren vervangen. Het rooien van de oude bomen en het aanplanten van nieuwe is ingepast in het reguliere onderhoudsplan van het park en wordt bekostigd uit de normale budgetten.

Overigens staan alleen in het Westpark populieren van deze soort. Bij de begraafplaats aan de Spindermolen staan weliswaar ook populieren, maar deze zijn van een andere soort.

advertentie
advertentie