Van Ooijen denkt over aanpassen 'Jezus Redt'

27 mei 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Hoewel de juridische finishlijn in zicht is, klinkt Joop van Ooijen geenszins moegestreden. De Giessenburger zit na zijn nederlaag bij de Raad van State zeker niet bij de pakken neer. ,,Wat er ook gebeurt, ik stap zeker naar het Europees Hof", zegt het brein achter de dakslogan 'Jezus redt'. De voorheen onwrikbare Van Ooijen is inmiddels wel bereid om te praten met de gemeente over het aanpassen van de tekst. ,,Ik wil best kijken of een andere kleur wel past binnen de welstandsnota."

De zoveelste episode rond 'Jezus redt' werd vorige week bij de Raad van State afgerond. Scriptschrijver ditmaal: evangelist Joop van Ooijen. Bedenker van de levensgrote slogan op de dak van een Giessenburgse boerderij. Een tekst die in de ogen van de gemeente niet voldoet aan de regels van goed fatsoen. Te groot, te wit, te opzichtig. In strijd met de welstandsnota. Van Ooijen werd de afgelopen jaren gesommeerd de letters te verwijderen of aan te passen, maar de Giessenburger was niet te vermurwen. Zowel de evangelist als het college van B & W liet de zaak juridisch toetsen. Het hoogste Nederlandse rechtsorgaan, de Raad van State, stelde de gemeente de afgelopen week echter in het gelijk. De eis van Giessenlanden om de slogan aan te passen, is terecht. De opvatting van Van Ooijen dat de gemeente de vrijheid van godsdienst aantast, werd terzijde geschoven. De welstandsregels zijn belangrijker. RvS wees de Giessenburger erop dat hij zijn boodschap ook op andere manieren aan de man kan brengen.

Na de uitspraak doken alle landelijke media voor de zoveelste keer op Van Ooijen. Een nederlaag? Geenszins, lacht Van Ooijen. ,,De aandacht voor mijn boodschap is enorm. Als je 'Jezus redt' of 'Van Ooijen Giessenburg' intikt op Google, krijg je iets van duizend zoekresultaten. Ik ben de gemeente Giessenlanden dankbaar. Heb ruimschoots kunnen laten zien en kunnen vertellen dat Jezus de Verlosser is. Ik krijg van iedereen steunbetuigingen. Gisteren stonden hier nog sympathisanten uit Duitsland en Noord-Holland aan de deur."

Van Ooijen's doel is echter nog niet bereikt. Hij haalt de letters zeker niet weg. Principieel vindt hij nog steeds dat hij in zijn recht staat en daarom maakt hij naar de gang naar het Europees Hof. In één van de komende weken gaat hij echter ook maar eens met het gemeentehuis in Hoornaar bellen. Van Ooijen wil praten over het aanpassen van de tekst. ,,RvS stelt dat de letters te contrasterend zijn. Ik wil best een andere kleur gebruiken. Natuurlijk kan ik ook niets veranderen en wachten totdat ik een dwangsom krijg of de letters worden weggehaald, maar dat is zonde van de tijd en het geld."

,,Burgers zijn altijd welkom om over ontstane problemen te praten. Dus ook de heer Van Ooijen", reageert burgemeester Els Boot. Volgens haar zijn de letters niet alleen te contrasterend, maar ook te groot. De boodschap moet dus sowieso kleiner. De burgemeester krijgt op dit punt bijval van de RvS, die eenzelfde opmerking maakt in haar uitspraak. Overigens zegt ook Boot dat Van Ooijen andere manieren heeft om het evangelie te verspreiden. Op dit punt zijn de evangelist en de Giessenlandse eerste burger het eens. Van Ooijen: ,,Wat zou het fantastisch zijn als in een weiland langs de snelweg een bord of een spandoek wordt geplaatst met mijn boodschap. Dan zijn de letters op mijn dak ook niet meer nodig."

advertentie
advertentie