Schakers leveren strijd tot de laatste snik

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - In de laatste ronde van het seizoen kwam een deel van de schaakpartijen snel ten einde, maar door een aantal spelers van De Giessen werd tot de laatste snik strijd geleverd.

Clubkampioen werd Jaco Vonk die zijn titel extra glans gaf door een lange laveerpartij tegen de nummer twee Eddy Korevaar tot winst te voeren. De partij leek op beide vleugels dicht te worden geschoven, maar Jaco hield aan beide kanten de spanning vast. Nadat Eddy zijn zware stukken naar de koningsvleugel had gespeeld, schoof Jaco de vleugel dicht en sloeg toe op de damevleugel.

De gebroeders Van Wingerden speelden voor de tweede keer remise en eindigden daarmee op de vierde en vijfde plaats. Beide spelers hebben een sterk seizoen gespeeld dat ook blijkt uit de ELO-progressielijst waarop Marcel met een derde plaats in de prijzen viel. André eindigde ook op die lijst op de vijfde plaats.

Arjo van Houwelingen wist tegen Wim Rietveld een iets betere stelling netjes uit te bouwen tot winst. Eerst won hij een pion, wist dit kort daarna om te zetten in kwaliteitswinst en wisselde tenslotte deze kwaliteit weer terug voor een belangrijke pion waarna Wim Rietveld kon opgeven. De beloning voor Arjo werd het eerste bord in het eerste team van S.C. De Giessen.

Jan Post speelde remise tegen Wim Deurloo en eiste daarmee bord acht op van het eerste team ten koste van Bert van Hees die het volgend jaar op bord twee van het tweede team mag spelen.

Bert speelde na een lange partij remise tegen Henk van Houwelingen die evenals vorig seizoen met afstand de winnaar werd van het ELO-progressielijst. Zijn rating is inmiddels boven de 1500 gekomen. Bert den Boer schaakte zich nog net in het linkerrijtje. Hij won fraai van Cees van der Straaten.

De oudgedienden Jan-Piet van den Dool en Ton Boot eindigden net buiten de top twintig, maar beiden wisten nog een behoorlijk aantal partijen tot winst te voeren. De nummer drie in ancienniteit Gijs Bos kon het uitstekende resultaat in het vorige seizoen geen passend vervolg geven. Nu eindigde hij in de achterhoede.

De ambassadeurscup (prijs voor de schaker met de beste score in externe wedstrijden) werd gewonnen door jeugdlid Kees Loeve die al zijn zes partijen voor het C-team wist te winnen. Zijn broer Gijs werd tweede met een score van zes uit zeven in hetzelfde team. Martijn Koutstaal werd derde met een score van vijf uit zeven via bord acht in het tweede seniorenteam.

advertentie
advertentie