Commissie voelt zich uitgeblust

Nieuws

Ze zijn teleurgesteld omdat ze vinden dat de commissie ondersneeuwt. ,,Volgend jaar vindt nog maar twee keer overleg plaats. In 2007 kwamen we nog zeven keer bij elkaar. De afgelopen jaren is het steeds minder geworden. Veel vergaderingen worden verzet of gaan niet door”, aldus Van der Klooster, die wel beaamt dat de overlast de laatste jaren is afgenomen. ,,Maar dat kan je op het conto van de kroegeigenaren schrijven en niet op het conto van gemeente en politie. Voor de politie ligt de prioriteit in Dordrecht. Agenten laten zich hier nauwelijks zien. Als ze door de Damstraat rondrijden is dat tijdens uitgaansavonden vaak rond tien uur en ‘s nachts rond een uur of drie, vier. Dat is te vroeg en te laat.” De bewoner van de Damstraat spreekt zichzelf enigszins tegen. In de nacht van zaterdag 18 of 19 september is zijn autospiegel vernield. Waarschijnlijk is het rond half vier gebeurd. Agenten reden een halfuur eerder door de Damstraat. Op dat moment is weliswaar het Hardinxveldse uitgaanspubliek vertrokken omdat de twee kroegen in de Damstraat om twee uur sluiten, jongeren die zijn wezen stappen in bijvoorbeeld Rotterdam keren dan pas terug en pikken hun fiets op in de Damstraat. Met een borreltje op hebben ze wel eens last van vernielzucht. De familie Van der Klooster werd eerder dit jaar ook midden in de nacht opgeschrikt doordat vuurwerk door de voorraam was gegooid. Camerabeelden zouden de dader terecht moeten wijzen. ,,Dat is echter nog nooit gebeurd”, zegt Van der Klooster met een lichte stemverheffing. ,,Bij het uitlezen konden ze niets zien. Je moet net het geluk hebben dat ze het zien op het moment dat het gebeurt. Die kans is echter klein omdat ze in Gorinchem vele monitoren tegelijk in de gaten moeten houden. Natuurlijk heeft het een preventieve werking en valt het qua overlast best mee, maar als er iets gebeurt wil je dat ook kunnen zien. Wat hebben de camera’s anders voor zin?” ,,Die camera’s zijn leuk en aardig, maar de kans dat ze wat zien is klein”, steekt Teus Bongen, die in de Molenstraat woont, ook een duit in het zakje.

Gemeente be- nadrukt dat het heel rustig is H’VELD-G’DAM - In een informatieve raadsbijeenkomst is pasgeleden gediscussieerd over het wel of niet opheffen van sluitingstijden voor de horeca. Het Kompas citeerde in het verslag van deze avond verschillende voor- en tegenstanders en belde een week later aan bij enkele bewoners van de Damstraat. Het standpunt van de Damstraatcommissie bleef tot nu toe onderbelicht. Erwin van der Klooster en Teus Bongen geven ongezouten hun mening. Beiden zijn teleurgesteld in de gemeente. ,,Ik ben er eigenlijk wel klaar mee.”

Door Erik de Bruin

‘Iedereen tegen’

Net als Van der Klooster vraagt hij zich af of de commissie nog wel serieus wordt genomen. ,,Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat in een informatieve raadsbijeenkomst iedereen zich kan uitspreken over het mogelijk opheffen van de sluitingstijden van de horeca. Dat de kroegen de hele nacht open blijven zal iemand in de Peulenlaan een zorg zijn. Toch? Wij als omwonden hebben er direct mee te maken. Ik heb voorafgaand aan de bijeenkomst bij zeven à acht huizen in de Molenstraat aangebeld. Iedereen is tegen. Niemand wil de hele nacht opgescheept zitten met herrie en wildplassen. Om eerlijk te zijn valt de overlast mee. Er worden geen vernielingen gepleegd.” Van der Klooster is niet gaan polsen in de Damstraat. ,,Ik denk dat het weinig zin heeft. Eigenlijk ben ik er klaar mee. Ik heb niet het idee dat de commissie heel serieus wordt genomen.” Burgemeester Maria Wiebosch - Steenman reageert zowel namens de gemeente als de politie. Dat camera’s geen zin hebben, zoals de twee commissieleden aangeven, bestrijdt ze: ,,Dat is niet waar. Er zijn veel voorbeelden van incidenten die worden geregistreerd waarna meteen de daders zijn gepakt. Pasgeleden nog toen paaltjes in de sluis werden gegooid. De centrale uitleesruimte in Gorinchem is 24 uur per dag bemand. Ook de Stationsstraat wordt uitvoerig in de gaten gehouden. We hebben hier goede ervaringen mee.” Ze zegt dat het qua overlast meevalt. ,,Het is heel rustig in de Damstraat. Ik zou dat graag benadrukt willen zien. Bovendien mag je er best bij vermelden dat we alleen kunnen acteren als we weten wat er aan de hand is. Met alleen zeuren kom je niet verder.” Dat het overleg tussen gemeente en Damstraatcommissie een aantal keren is opgeschort, beaamt ze. ,,Ik heb begrepen dat er agendatechnische problemen waren. Dit impliceert trouwens niet dat de commissie niet serieus wordt genomen.”

Proef

Toevallig is gisteren in het wekelijks overleg van het college van Burgemeester en Wethouders besloten dat het opheffen van de sluitingstijden voor horecagelegenheden in de inspraakprocedure gaat. Wiebosch verwacht dat de gemeenteraad hier in december over besluit en instemt met het voorstel in 2011 een proef te houden van een halfjaar waarbij de horeca ongelimiteerd open mag zijn. Volgens de burgemeester stelt het college dit voor op verzoek van de horeca-ondernemers. ,,In de gemeente Leerdam zijn hier goede ervaringen mee. We gaan kijken of het in Hardinxveld ook werkt.”

advertentie