Ombudsman geeft gemeente gelijk

Nieuws

Leen van de Walle zocht zijn heil bij de Ombudsman, nadat eerdere pogingen om bij de gemeente zijn gelijk te halen op niets waren uitgelopen. De Hardinxvelder en zijn vrouw willen na hun dood in het graf worden bijgezet, waar hun verongelukte zesjarige zoontje Henk in 1969 zijn laatste rustplaats kreeg. Volgens Van de Walle staat het grondwater op de begraafplaats aan het Kromme Gat echter zo hoog dat ‘zijn lichaam in het water zou komen te liggen’. Van de Walle vroeg de Ombudsman vervolgens om een uitspraak.

‘Familiegraf biedt ruimte aan twee mensen’ H’VELD-G’DAM - De gevoelige zaak rond het familiegraf van Leen van de Walle lijkt niet afgerond te worden in 2010. Weliswaar heeft de Nationale Ombudsman de gemeente in het gelijk gesteld, maar de Hardinxveldse burger legt zich hier niet bij neer.

Die komt nu met een verrassende mededeling: Van de Walle heeft een graf gekocht dat ruimte biedt aan twee personen. En niet aan drie, zoals de Hardinxvelder stelt. Het is dus onmogelijk dat drie mensen in het graf rusten, stelt de Ombudsman. ,,Leugens”, stelt Van de Walle. ,,Wij hebben een graf van een begrafenisondernemer gekocht met de belofte dat mijn vrouw en ik konden worden bijgezet. Verschillende brieven van mij naar de Ombudsman zijn terzijde geschoven. Hij laat zijn oren hangen naar de gemeente.”

De Ombudsman heeft het onderzoek afgerond. In een e-mail aan Van de Walle benadrukken zij dat het standpunt definitief is. Volgens wethouder Theo Boerman is er nog wel een mogelijkheid dat Van de Walle en zijn vrouw bijgezet worden in het familiegraf. In het huidige graf moet dan ruimte worden gecreëerd, door het graf van hun zoontje te ‘schudden’. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe graven. Maar Van de Walle voelt hier niets voor. ,,Dan zou ik in het grondwater komen te liggen. Wie wil dat nou? Dan kunnen ze me net zo goed in De Giessen gooien.” Volgens Boerman is de kans heel klein dat een stoffelijk overschot daadwerkelijk in het grondwater rust, maar hij kan het ook niet helemaal uitsluiten.

Van de Walle heeft een oplossing, maar wil niet prijsgeven waar hij op doelt. Hij eist excuses van Boerman voor de ontstane situatie en last ondertussen een radiostilte in om zich te bezinnen. De wethouder benadrukt op zijn beurt dat de zaak Van de Walle ‘uiterst gevoelig ligt’. Boerman wikt en weegt zijn woorden. ,,Maar de bal ligt niet bij ons. Ik kan niets voor de heer Van de Walle betekenen. Wij gaan hem ook geen ander graf op een andere begraafplaats aanbieden. Dat zou een opening aan andere familiegrafhouders bieden om ook een ander graf te eisen. Dat is niet de bedoeling. Wij staan in ons recht, hoe vervelend en triest dat voor de heer Van de Walle ook is.”

advertentie