Wethouder mag op stoel blijven zitten

29 juli 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Wethouder Paul Letterie haalt opgelucht adem. De provincie geeft drie maanden extra de tijd om de achterstand in te lopen, die bij het plaatsen van asielzoekers is ontstaan.

Evenals veel andere plaatsen heeft Hardinxveld-Giessendam de voorbije tijd een achterstand opgelopen bij het huisvesten van asielzoekers. De gemeente moet halfjaarlijks vijf vergunninghouders opvangen, maar slaagde hier niet in. Wethouder Letterie en consorten moesten in korte tijd ongeveer vijftien mensen onderdak aanbieden. Zo niet, dan zou de provincie ingrijpen en op Letterie's stoel gaan zitten. Dit gevaar is volgens de Hardinxveldse bestuurder nu geweken. ,,Per 1 oktober moet de helft van het achterstand (zes personen) zijn ingelopen, plus de helft van de nieuwe taakstelling (drie asielzoekers). In totaal gaat het dus om negen mensen. Het grootste gedeelte van dit aantal is al in procedure, maar nog niet verhuisd. Deze mensen tellen dus nog niet mee. Het gaat lukken om aan de taakstelling te voldoen." Letterie meldt dat burgemeester Maria Wiebosch-Steeman de 'nieuwe Hardinxvelders' maandag 12 september een warme ontvangst geeft op het gemeentehuis. ,,Ook geven verschillende inwoners aan de asielzoekers te willen helpen. Zo heeft een inwoonster zich opgegeven als ondersteunster van asielzoekers die naast haar komen wonen." Overigens blijkt niet iedereen even positief tegenover het idee te staan om de groep allochtonen in het dorp te ontvangen. Liefst 67 procent van de stemmers op onze poll 'De nieuwe Hardinxvelders zijn van harte welkom' blijkt negatief tegenover de komst te staan. In totaal brachten zeventig mensen hun stem uit.

Vraagteken

De wethouder verwondert zich overigens over een aspect van het asielbeleid. ,,Waar landelijk een vraagteken bij gezet kan worden is dat uitsluitend woningcorporaties moeten meewerken aan de plaatsing van asielzoekers. Andere verhuurders blijven buiten beeld. Dit is al tientallen jaren zo. De landelijke politiek lijkt haar vingers niet aan dit gegeven te willen branden."

advertentie
advertentie