‘Ontzag’ in ontwerp HEMA

25 juli 2011 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - Bij het maken van ontwerpschetsen voor de HEMA-vestiging aan de Peulenstraat 225, is het pand ‘met ontzag’ behandeld. ,,De cultuurhistorische waarde van dit object is een erfenis van de geschiedenis van Hardinxveld-Giessendam. Nummer 225 is niet voor niets een gemeentelijk monument”, legt Bas van Egmond uit. Hij is architect bij ABap architectuur en planontwikkeling uit Barendrecht en heeft de plannen voor het warenhuis op papier gezet. Uitgangspunt: het pand zijn oorspronkelijke karakter teruggeven.

,,De informatie over het pand is beperkt”, begint Van Egmond. ,,De bebouwing aan deze dijk bestaat veelal uit dwarse huizen en zo ook de Peulenstraat 225. Geschat wordt dat de bouw van deze timmerwinkel annex woonhuis van de familie Van Breejen, dateert uit 1870. Het pand bestaat oorspronkelijk uit één geheel. Naar alle waarschijnlijkheid was de werkplaats aan de linkerzijde gevestigd en woonde de familie aan de rechterzijde. De oorspronkelijke functie van het nog resterende gebouw was een woonhuis en de huidige woonindeling is ongewijzigd. De timmerwerkplaats is gesloopt voor 1950.”

De tand des tijds heeft het pand behoorlijk aangetast. Van Egmond: ,,Het woonhuis wordt al geruime tijd niet meer als zodanig gebruikt. Tevens is de woning naar achteren verzakt. Dit heeft ook zijn sporen achtergelaten op de uitstraling en staat van de ruimten. Er is geen onderhoud meer gepleegd en zodoende is met name aan de achterzijde veel schade door lekkage. Diverse stukken vloer zijn ‘verdwenen’. De wandafwerking varieert van ‘kaal’ tot behangen. Vocht heeft zijn gang kunnen gaan en dit heeft geresulteerd in diverse vochtplekken. Ook de gevel is vervuild. Begroeiing en verzakking hebben een grote invloed gehad op de staat van de gevel. Het dak vertoont diverse verzakkingen en mankementen. Tevens zijn de dakpannen vies en zijn diverse pannen gebroken.”

Gestript

Omdat de HEMA haar zinnen op de locatie heeft gezet, wordt vanaf volgend jaar flink werk van het pand gemaakt. Van Egmond heeft een ontwerp gemaakt waarin zo’n beetje het hele pand wordt ‘gestript’ maar waarbij het karakter niet wordt aangetast. ,,De Peulenstraat 225 krijgt een detailhandelsfunctie. Om deze functie te ondersteunen wordt over de hele kavelbreedte ogenschijnlijk één gebouw gerealiseerd. Dit was ook oorspronkelijk het geval. De woning aan de Peulenstraat 223 wordt daarom gesloopt. De samenstelling en opbouw van deze woning zijn dusdanig dat opknappen een te complexe aangelegenheid is.

We hebben gekozen om in een deel van de nieuwbouw het oorspronkelijke ontwerp uit 1870 terug te laten komen. Het pand van de timmerwinkel wordt herbouwd, als aansluiting op het monument (nummer 225, red.) en om het historische imago van de Peulenstraat te versterken. De oorspronkelijke voorgevel van nummer 225 blijft behouden en wordt gerenoveerd. Het stucwerk wordt gereinigd en in de huidige kleurstelling hersteld. Ook het dak blijft gehandhaafd, evenals de luiken. Om de entree te accentueren wordt deze gerealiseerd op de plek waar mensen vroeger de timmerwerkplaats betraden. Vanuit respect voor het monument wordt de daadwerkelijke entree iets achter de gevel geplaatst zodat reclame in de nis geplaatst kan worden. Lichtreclame aan de gevel is niet nodig. Zodra een bezoeker in de winkel komt ervaart hij of zij het monument vanwege handhaving van de bestaande spanten. De huidige verdiepingsvloer van het monument wordt verwijderd waardoor een grote hoge ruimte ontstaat. Samenvattend kunnen we zeggen dat het pand met ontzag wordt behandeld.”

Van Egmond hoopt dat de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2012 kunnen starten.

advertentie
advertentie