Een 'boef' als gastdocent

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een ex-gedetineerde geeft 11 november voorlichting aan jongeren. SKEW Jongeren Informatie Punt en Bibliotheek Netwerk Zuid-Holland Zuidoost hopen dat het bezoek preventief werkt en dat jongeren meer begrip krijgen voor mensen met een crimineel verleden.

Het belangrijkste doel van de voorlichting is echter de preventie van criminaliteit onder jongeren, zegt Ellen Vissers van de SKEW. ,,Het inzicht geven dat wie aan criminaliteit begint, zijn eigen toekomst op het spel zet. Elke straf kan levenslang voor problemen zorgen op het gebied van wonen, werken en relaties. De voorlichter zal dit met zijn eigen ervaringen overtuigend illustreren. Hij heeft immers zelf een meer dan oppervlakkige ervaring met het ondergaan van vrijheidsstraf en de maatschappelijke nasleep daarvan. De boodschapper is dus iemand met een verleden als 'boef'. Dat geeft een grote impact aan de boodschap. Maar zo'n optreden dient ook nog een ander doel. De ex-gedetineerde blijkt namelijk niet zozeer een 'crimineel' te zijn, als wel een mens van vlees en bloed, met herkenbare emoties. Iemand die weliswaar verkeerde dingen heeft gedaan, maar ook nieuwe kansen verdient. Kortom: de beeldvorming kantelt. En dat dient het tweede doel: het draagvlak vergroten voor de acceptatie van ex-gedetineerden in de samenleving. Dat is niet alleen in het belang van de ex-gedetineerde maar ook in het belang van de maatschappij. Immers, wie weer kansen krijgt zal minder geneigd zijn opnieuw zijn heil te zoeken in strafbaar gedrag."

Deze voorlichtingsavond is bedoeld voor jongeren en kan geheel kosteloos bezocht worden. Opgeven via 0184-612771. De bijeenkomst wordt gehouden in de Ducdalf Scheldestraat 1. Tijd: 20.00 uur tot 21.00 uur.

advertentie
advertentie