Prorail en Arriva nemen maatregelen op MerwedeLingelijn

27 december 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling en het in gebruik nemen van twee nieuwe stations op de MerwedeLingelijn zijn verstoringen en uitval van treinen op de lijn tussen Gorinchem en Dordrecht een dagelijks terugkerend probleem. ,,Arriva en Prorail hebben onlangs maatregelen genomen en die lijken hun vruchten af te werpen'', vertelt Bram Donkers, woordvoerder namens de gemeenten langs de MerwedeLingelijn.

Door Mirjam de Swart

Met het openstellen van de nieuwe stations Hardinxveld Blauwe Zoom en Sliedrecht Baanhoek kwamen ook de klachten over de vele vertragingen op de lijn. Naast de nieuwe stations ligt de oorzaak ook in de zeer krappe dienstregeling. ,,Er is maar weinig speling. Als er vertraging is, betekent dat al snel dat er treinen tussenuit vallen'', verduidelijkt Donkers.

De samenwerkende partijen op de MerwedeLingelijn zijn onlangs met elkaar om de tafel gaan zitten om de dienstregeling diepgaand te analyseren. Er zijn direct twee maatregelen doorgevoerd die het leed moeten verzachten. Donkers legt uit: ,,De seinen tussen Dordrecht en Dordrecht Stadpolders worden vanaf nu handmatig bediend als dat nodig is. Nu zijn er vaak seinstoringen op dit punt waardoor de trein vertraging oploopt.'' Op lange termijn zal dit sein door Prorail opnieuw afgesteld worden. Daarnaast krijgen de machinisten extra instructies voor het halt houden langs de nieuwe stations. Doordat de aanwijsborden hier nog ontbreken weten machinisten nog niet goed wanneer ze nu precies moeten remmen. Deze zogenoemde aanwijsborden zullen zo snel mogelijk door Prorail worden geplaatst.

Extra stewards

Een andere maatregel is de inzet van extra stewards op de lijn. ,,Zij moeten het in- en uitstappen in goede banen gaan leiden, want ook hier gaat vaak veel kostbare tijd verloren, zeker in de spits'', aldus Donkers. ,,Het is zaak dat reizigers zoveel mogelijk verspreid over de perrons instappen en het uitstappende publiek voorrang verlenen. Als het in en uitstappen soepel verloopt kan de machinist ook weer sneller zijn weg vervolgen en dus neemt de kans op vertragingen af.''

Deze stewards geven ook aanwijzingen aan de mensen die hun fiets mee nemen in de trein. Op de MerwedeLingelijn is het vervoer van de fiets gratis. ,,Het klopt dat de fietsers vaak meer tijd nodig hebben bij het in en uitstappen. Door het advies van de stewards op te volgen moet het allemaal een stuk sneller gaan. We zullen in ieder geval niet aan deze dienst gaan tornen. Het gratis mee kunnen nemen van de fiets hoort gewoon bij de doelstelling van deze lijn en daar veranderen we voorlopig niks aan", vertelt Donkers.

Naast de verstoringen en de uitval van treinen wordt geklaagd over de nieuwe stations in Hardinxveld en Sliedrecht. Deze zouden slecht toegankelijk zijn door ontbrekende voorzieningen. Donkers: ,,Het klopt dat de stations nog niet helemaal af zijn. Het is ook niet voor niets dat de feestelijke opening van de stations pas in het voorjaar plaatsvindt.'' Ook het station Boven Hardinxveld is om die reden nog niet in gebruik genomen.

advertentie
advertentie