Bridgevaardigheid (1)

1 mei 2012 om 00:00 Nieuws

In deze krant krijgt u de unieke kans om gratis in 15 lessen alle benodigde kennis en oefening op te doen om mee te kijken of zelfs te spelen aan een bridgetafel.

Na 15 weken de informatie te hebben opgezogen, de oefeningen te hebben uitgevoerd en dat alles wanneer het u uitkomt en zo vaak als u wilt, kunt u zonder veel brokken te maken de bridgesnelweg op om te gaan leren bridgen. Net zoiets dus als een rijbewijs!

Om te weten waar u aan begint krijgt u deze eerste keer de basis informatie op papier en in beeld. Alle cursisten die zich tot nu toe hebben opgegeven bij bridgelestest@hotmail.com of via de 24/7 helpdesk op 084-83 82 736 hebben de beschikking over internet, en kunnen dus straks een leuk filmpje gaan bekijken.

Bridgen is een gezelschapskaartspel voor vier personen of beter nog twee wedstrijdparen. Voor het gemak noemen wij de spelers naar de vier windrichtingen Noord, Oost, Zuid en West, waarbij Noord-Zuid en Oost-West de beide paren vormen.

Zittend aan een vierkante tafel zitten de paren dus tegenover elkaar. Op een wedstrijdtafel ligt meestal ook een speelbord met de aanduiding van de windrichtingen.

Ook ligt daar een set speelkaarten, waarvan iedere speler er door rond te delen 13 ontvangt. De doelstelling van het spel is nu om zoveel mogelijk speelslagen te gaan veroveren, ongeacht welke kaarten er met een slag worden behaald.

Het spel bestaat uit twee delen:

Eerst gaan de spelers van een paar tegen elkaar en ook de tegenstander, in een afgesproken codetaal vertellen wat voor kaart zij hebben qua sterkte en kleuren (schoppen, harten, ruiten of klaveren) dit heeft de vorm van een veiling, de ene speler na de andere, geeft aan hoeveel slagen zij meer dan het gemiddelde (6) denkt te halen als een genoemde kleur het belangrijkste zou worden

Elke speler mag hieraan meedoen mits het nieuwe bod maar hoger is dan het vorige. Kan niet hoger worden geboden, dan gaat de beurt voorbij door te 'passen'.

Uiteindelijk blijft er dus één winnaar over waar niemand tegenop kan, en er dus drie keer aansluitend is gepast, het 'contract'.

Dan komt het moment van de waarheid. Het paar dat de laatste en dus hoogste bieding heeft gedaan moet laten zien dat het dat bod ook kan waarmaken en er worden dus 13 slagen gespeeld. Wordt het gedane bod gerealiseerd of zelfs verbeterd dan ontvangt het spelende paar hiervoor punten. Worden er te weinig slagen behaald, ofwel haalt het tegenpaar meer slagen dan verwacht, dan ontvangt het tegenpaar de strafpunten die dat oplevert.

Kortom elk spel heeft twee spannende momenten: wat zal het bieden opleveren? en haalt de bieder zijn gedane bod?

Gokken en bravour bij het bieden worden dus meteen afgestraft. Berekenend en doordacht tegenspel worden beloond. Goede afspraken en deze ook trouw nakomen vormen de basis van een succesvol en langdurig aangenaam partnerschap!

Ga naar de website van bridgeclub De Vesting: www.nbbportal.nl/16025 en kijk onder 'overig' bij 'links' nu maar leen1 om in beeld te zien wat u zojuist las. Alle genoemde begrippen en stappen worden u de komende maanden nog uitgelegd. Wanneer u met kinderen oefent,neem er dan een kaartenset bij en laat ze de kaartkleuren zien en ook alle kaarten van Aas tot 2 in handen nemen!

advertentie
advertentie