Legergroene colonne door Alblasserwaard

18 juni 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Op een droge zaterdag liet waarnemend burgemeester Blase een harde sirene loeien. Het was de start van de toertocht van 27 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog (met vijftig chauffeurs en bijrijders) vanaf het terrein van Bouwmaatschappij Merwestreek B.V. aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam.

Bijna 130 passagiers, van het plaatselijke logeerhuis De Ark, Het Lichtpunt, ZML school De Cirkel uit Gorinchem, ASVZ Merwebolder uit Sliedrecht en hun begeleiders, familieleden en andere genodigden zaten startklaar om te vertrekken. De legergroene colonne vertrok onder begeleiding van 15 gemotoriseerde verkeersregelaars en politie via Binnendams richting Giessenburg. Via Hoornaar, Hoogblokland en Arkel eindigde het eerste deel van de tocht bij de parkeerplaats van het Da Vinci College in Gorinchem. Hier werd iedereen warm en gastvrij onthaald door de leerlingen van het Da Vinci College; een uitgebreide lunch werd geserveerd.

Na de inwendige mens versterkt te hebben werd de tocht vervolgd langs Zederik, Noordeloos en Ottoland. In Hardinxveld werd bij de familie Romeijn aan de Broekseweg de tweede pitstop gehouden. Op de boerderij konden de chauffeurs, passagiers, verkeersregelaars even bijkomen en de benen strekken onder het genot van koffie, thee en limonade.

Vervolgens reden de legervoertuigen verder via Wijngaarden en door Sliedrecht weer terug. Om 16.15 uur eindigde de toertocht bij het startpunt waar een ijscokar de deelnemers opwachtte en ze met een heerlijk ijsje konden nagenieten. Als aandenken kreeg iedereen een bosje bloemen en een portretfoto mee naar huis.

Deze tocht werd georganiseerd door Stichting de Ark, Stichting Philadelphia Zorg Zuidwest en familie De Ruijter en werd mogelijk gemaakt door de belangeloze medewerking van veel vrijwilligers, de eigenaars van de oude legervoertuigen, het Da Vinci College in Gorinchem, en financieel onder andere door de plaatselijke Rabobank en vele andere bedrijven.

advertentie
advertentie