'Orthodontie hoort er voor ons net zo bij als een bril'

7 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een visite aan de tandarts wordt vaak zenuwachtig lacherig afgedaan. En dat weet de tandarts natuurlijk ook. Maar er is in de loop der jaren wel het één en ander veranderd. Technieken zijn verbeterd en de moderne tandarts wil laagdrempelig zijn. Zo ook tandarts M. van Eck. Afgelopen zaterdag vond in het Van Eck centrum voor mondzorg een informatieochtend plaats over orthodontie. Belangstellenden konden via een film en met uitleg van de tandarts zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van beugels. Blokbeugels bij een grote overbijt, slotjes in allerlei hippe kleuren en buitenbeugels.

Door Wil Sommeijer

Het was interessant om te zien hoe een schots en scheefstaand gebit met de juiste orthodontie er weer fantastisch uit komt te zien. In de film ging dat natuurlijk wel sneller dan in de praktijk. Afhankelijk van het groeipatroon van een kind varieert een orthodontie-behandeling van 1 tot 2,5 jaar. Voorlichting vindt Van Eck belangrijk: ,,Het gaat ons om goede zorg. We willen er zo ook voor zorgen dat kinderen minder bang zijn voor de tandarts." De hele behandeling vindt plaats in de eigen praktijk. Van Eck beschikt over een röntgenafdeling. Daarmee wordt onder andere bekeken hoe de stand van de kaak is en wat er aan gedaan kan worden. ,,We zijn de enige praktijk in Hardinxveld-Giessendam met een eigen orthodontie. Ja, het hoort er net zo bij als een bril", glimlacht Van Eck. Voor de kinderen was er een leuke knutselhoek, waar Eli lekker bezig is. Zij heeft slotjes en toont dat met een brede smile. Lastig? Nee hoor, je moet alleen goed poetsen. Joran staat met zijn moeder naar de film te kijken. Hij moet nog, vertelt hij. Wil hij ook gekleurde slotjes? Absoluut niet! Overigens kunnen volwassenen die graag een recht gebit willen ook een beugel krijgen. Van Eck benadrukt dat ook niet-patiënten bij hem terecht kunnen.

Van Eck mondzorg heeft een informatieve website (zie www.vaneckmondzorg.nl). Daarop staat informatie over alle behandelingen en de vele medewerkers worden voorgesteld. De film wordt één dezer dagen online gezet zodat men zelf kan zien hoe één en ander in zijn werk gaat. De praktijk is gevestigd aan de Rivierdijk 750.

advertentie
advertentie