Afbeelding
Archief BDUmedia

Raad wil wel, maar er is geen dekking voor startersleningen

29 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Met verbazing hoorde Benhard van Houwelingen, TAB, dat de coalitiepartijen tegen een voorstel van het college zijn in de Slotwijziging rechtmatigheid en budgetoverheveling. Daarin stelt het college voor een bedrag van 624.720 euro aan ontvangen vergoeding degeneratiekosten van Reggefiber te storten in de reserve wegen en een eenmalig bedrag van 411.000 toe te voegen aan de algemene reserve. Verbazing ook aan de zijde van de coalitiepartijen dat de T@B als een man achter de coalitie staat.

Door Wil Sommeijer

PvdA, de ChristenUnie, de SGP en het CDA (de coalitiepartijen) brachten een amendement in waarin zij het college opdraagt niet langer te wachten met het verstrekken van startersleningen, maar incidentele meevallers, als de vergoeding van Reggefiber, deels of geheel hiervoor beschikbaar te stellen. De raad nam op 3 november 2011 met algemene stemmen de motie Startersleningen aan. In de loop van 2012 is er door de raad meermalen gewezen op het belang van het bevorderen van de (lokale) woningmarkt.

Alida de Jong-Ambachtsheer, VVD, wees fijntjes op het feit dat de motie over de startersleningen, niet door de VVD was gesteund. ,,De VVD fractie was er niet. Maar ik had wel tegengestemd omdat ik vind dat de gemeente geen bankiertje moet spelen. Daar zijn de banken voor. Wij stemmen ook tegen het amendement.'' De VVD voorvrouw vond het juist om het bedrag van Reggefiber in de reserve wegen te stoppen. ,,Ik denk dat we er nog tekort aan zullen komen.''

Jan de Vos, SGP, vond dat het er nu eindelijk een keer van moet komen. ,,Wij hopen echt dat er iets aan gedaan wordt, want het is zorgwekkend op de woningmarkt.''

,,We moeten dekking vinden voor startersleningen. Wij verwachten geen wonderen, maar hopen zo de woningmarkt te stimuleren,''zei Niek Verkaik, PvdA. Een heel ander geluid kwam van de T@B. ,,Wij steunen het amendement niet. Wij hebben indertijd wel die motie gesteund, maar laten we nu even pas op de plaats maken en wachten tot er wel geld voor is,''raadde Henk van Tilborg zijn collega's aan.

Wethouder Theo Boerman was het helemaal eens met Van Tilborg. ,,We kunnen de financiële dekking nog niet vinden en we vinden het ook niet verantwoord. Het geld van Reggefiber is een schadevergoeding voor de schade die gemaakt is bij de aanleg van het glasvezelnet. Dit bedrag wordt voldoende geacht voor de dekking. Moet je het positieve saldo nu al gaan bestemmen? Het is nog maar zeer de vraag hoe alles volgend jaar loopt. Het voorstel voor startersleningen kan uiterlijk in maart 2013 worden aangeboden.'' Boerman raadde de raad aan af te wachten om, als er rekeningoverschot is, de regeling voor de starterslening van de grond te krijgen. Een beetje venijnig uitte Henk van Tilborg zijn verbazing over het feit dat de coalitiepartijen tegen het collegevoorstel waren. ,,Dat heet dualisering,''zei Niek Verkaik. Waarop Wim de Ruiter vervolgens zijn verbazing uitsprak dat de T@B als één man achter de coalitie staat.

advertentie
advertentie