Bert den Boer bij het affiche met de ingesneeuwde taxi van Jan Rozendaal.
Bert den Boer bij het affiche met de ingesneeuwde taxi van Jan Rozendaal. Ditty van Drenth

Bewonder 'echte winter' in museum Het Reghthuys

5 februari 2020 om 10:39 Kunst

GIESSENBURG De winter van 1963 was een compleet andere winter dan op dit moment. De was de meest strenge winter 'sinds mensenheugenis'. Museum Het Reghthuys in Giessenburg wijdt er tot eind februari een tentoonstelling aan.

door Ditty van Drenth

Het ijs op de Giessen was in 1963 meer dan een halve meter dik. Op de Damseweg in Brandwijk lag er twee meter sneeuw, opgestoven door de wind. Er moest een sneeuwschuiver komen om de weg vrij te maken. ,,Op de Giessen was het met de auto en fiets veiliger dan op de weg", vertelt museumdirecteur Bert den Boer. Hij fietste over de Giessen naar school. ,,Dat was een winter om nooit te vergeten. Van november 1962 tot en met maart 1963 lag er ijs en sneeuw. Er werd zelfs een automolentocht in de regio georganiseerd."

FOTO'S In de expositieruimte van het museum prijken veelzeggende foto's. Huib Huisman staat gebogen over een brandbijt (een gat dat in het ijs werd gehakt, waaruit men bij brand water kon krijgen). ,,Deze man waste zich 's zomers en 's winters in de Giessen, zelfs in de barre winter van 1963", vertelt Den Boer. Er hangt ook een grote foto van de ingesneeuwde taxi van Jan Rozendaal. ,,Deze auto werd bijna overal voor gebruikt in de regio. Hij deed zelfs regelmatig dienst als ambulance."

Verder zijn er tientallen schaatsen van de verzamelaar Henk de Hek in de tentoonstellingsruimte te bezichtigen. ,,Bij de zogenaamde zaagschaats, die stamt uit de begin jaren zestig, zijn er twee inhammetjes in het ijzer gemaakt, omdat men dacht dat met minder oppervlak de schaatser meer vaart zou maken. Dit bleek helaas niet zo te zijn. Na een jaar is de zaagschaats uit de handel genomen", aldus de museumdirecteur.

DRUKBEZOCHT In de vitrinekasten liggen stempelkaarten en andere schaatsaanverwanten. De expositie 'De barre winter van '63' wordt drukbezocht. Belangstellenden kunnen tot en met zaterdag 29 februari de tentoonstelling in museum Het Reghthuys aan de Dorpsstraat 10 in Giessenburg bewonderen.

Het museum is elke zaterdag- en woensdagmiddag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Afbeelding
Bert den Boer bij het affiche met de ingesneeuwde taxi van Jan Rozendaal.
advertentie
advertentie