Deelcafé De Buurman is een kleine zeven jaar geleden opgestart.
Deelcafé De Buurman is een kleine zeven jaar geleden opgestart. Privé

Mijlpaal voor Deelcafé De Buurman: ‘Wij zijn erg trots’

25 januari 2023 om 07:34 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een mooie mijlpaal voor Deelcafé De Buurman in Hardinxveld-Giessendam: het horeca-initiatief voor het goede doel heeft 100.000 euro gedoneerd aan projecten van Hardinxvelders ver weg sinds de oprichting in 2016.

door Eline Lohman

Deelcafé De Buurman is een kleine zeven jaar geleden opgestart. Het is een 100 procent non-profit koffiehuis: de hele opbrengst komt ten goede aan projecten van Hardinxvelders wereldwijd. Met de winst van elke verkochte kop koffie of ander product, dragen bezoekers dus direct bij aan het goede doel. Elke maand wordt de opbrengst feestelijk overhandigd aan een initiatief van een Hardinxvelder ver weg die betrokken is bij een project waarbij de focus steeds op het welzijn van de ander ligt. Zo wordt geprobeerd niet alleen dichtbij maar ook ver weg een goede buur voor de ander te zijn.

Je komt wat halen en je komt wat brengen

Daar is nu een mijlpaal mee bereikt en daar is iedereen die is betrokken bij De Buurman maar wat blij mee, vertelt Dick de Krijger. ,,Wij zijn erg trots! Op onze deelgenoten, zo noemen we de vrijwilligers die meedoen. En natuurlijk ook op alle bezoekers die we de afgelopen jaren mochten verwelkomen in Deelcafé De Buurman. In het begin was het spannend; mensen vroegen zich af of we wel genoeg bezoekers in Deelcafé De Buurman zouden krijgen. Dat was inderdaad even afwachten, want in het begin was het soms rustig bij De Buurman, maar het gaat over het algemeen goed. Daaruit blijkt dat er behoefte is aan elkaar op een laagdrempelige manier ontmoeten. Het is geen ‘rocket science’ wat we doen, maar het hoeft ook niet altijd ingewikkeld te zijn. Je komt wat halen en je komt wat brengen. Mensen spreken af, maken een praatje en eten en drinken er wat bij en dat is mooi om te zien.”

EEN MOOIERE WERELD 

Dat de opbrengst naar het goede doel gaat, speelt volgens Dick zeker mee bij de keuze om De Buurman te bezoeken. ,,Wij geloven dat de wereld mooier wordt wanneer je deelt en blijkbaar staan veel mensen daarachter. Samen bereik je gewoon meer dan alleen. We hebben sinds de start al 40 tot 50 projecten geholpen. Mensen kunnen zichzelf aanmelden. Wij checken vervolgens waar het om gaat. Elke maand kiezen we een ander doel uit. We proberen mensen die permanent gevestigd zijn in het buitenland, jaarlijks te steunen. Welke projecten zeker memorabel zijn? Het zijn stuk voor stuk bijzondere projecten, met elk een mooi verhaal, maar ik herinner me zeker die keer dat het Watoto-kinderkoor bij ons op bezoek kwam. Dit Afrikaanse koor was in Nederland, voor een tour en als bedankje kwamen de kinderen bij ons zingen. Zo bijzonder! Deze maand, januari, ging er geld naar Ada en Alfred Musukwa, die een project hebben in Malawi.”

De mijlpaal van 100.000 gedoneerde euro’s is intern gevierd, met een Nieuwjaarsborrel met een extra feestelijk tintje. Dick: ,,We hebben elkaar toen eens goed op de schouder geklopt. Het is namelijk best bijzonder wat met z’n allen doen. Wij zijn als eerste Deelcafé in Nederland begonnen en inmiddels komt de achtste vestiging eraan, in Zwijndrecht. Verrassend dat er al zoveel cafés zijn. Mooi om te zien dat het initiatief aanslaat.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie