Peter de Borst, verhalenverteller uit Sliedrecht, komt vertellen.
Peter de Borst, verhalenverteller uit Sliedrecht, komt vertellen. Privé

Alzheimercafé mag weer live

18 maart 2022 om 07:34 Activiteiten

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het Alzheimercafé mag eindelijk weer live en daar zijn de betrokkenen erg blij mee. Op 23 maart om 19.30 uur in de bibliotheek in Hardinxveld vindt de eerstvolgende bijeenkomst plaats. Dan zal ook de start zijn van het geheugenkabinet dat de BibliotheekAanzet vormgeeft samen met het Alzheimercafé.

door Eline Lohman

Piety Nijhoff, voorzitter van het Alzheimercafé in Hardinxveld Giessendam, is er erg blij mee dat de bijeenkomsten eindelijk weer gehouden mogen worden, traditioneel op elke vierde woensdag van de maand. ,,Na lange tijd mogen we weer bij elkaar komen! Online is leuk, maar het is niet wat we beogen: we willen persoonlijk met elkaar in gesprek en als lotgenoten elkaar ontmoeten en verhalen en tips uitwisselen. In het echt elkaar ontmoeten heeft dus echt meerwaarde. Ook al zijn de filmpjes die we tijdens de coronaperiode online hebben gezet, goed bekeken. Maar dan bereik je niet zo goed de oudere doelgroep, merken we. Mensen geven aan dat ze het Alzheimercafé gemist hebben. Ze vinden het fijn dat we elkaar nu weer kunnen ontmoeten. Om beiden groepen te blijven bereiken, verzorgen we na een live bijeenkomst, een online-uitzending.”

THEMA Het thema van het Alzheimercafé is: ‘Het belang van het ophalen van herinneringen aan de hand van verhalen’. Peter de Borst, verhalenverteller uit Sliedrecht, komt deze avond vertellen en laten ervaren wat een verhaal aan herinneringen oproept en wat dit aan positieve ervaringen en gevoelens brengt voor mensen met dementie. Een belangrijk onderwerp, onderstreept Piety. ,,Het ophalen van herinneringen activeert het brein – je ziet alles weer voor je omdat je teruggaat in je beleving. Je ziet dat dit de identiteit van mensen versterkt.” Bij het Alzheimercafé is altijd een casemanager dementie aanwezig. Bezoekers kunnen deze casemanager vragen stellen en eventueel kan er een afspraak gemaakt worden om langs te komen. Het café is reizend, om zo dicht mogelijk bij de mensen te staan en vindt 23 maart plaats in de bibliotheek aan de Pietersweer.

NIEUW: GEHEUGENKABINET Tijdens het café van 23 maart vindt de start plaats van een nieuw initiatief: het geheugenkabinet, dat de BibliotheekAanzet vormgeeft. Piety: ,,We hebben met elkaar de samenwerking opgezocht en willen dit in de gezamenlijkheid feestelijk starten. In de bibliotheek komt een centraal punt waar boeken, films en spellen mensen met dementie, mantelzorgers of andere belangstellenden informatie geven over demente, het brein en het geheugen. Ook zijn er boeken te vinden die herinneringen naar boven halen en het brein actief maken. De boeken en spullen kunnen worden geleend en ook uitgeprobeerd worden in de bibliotheek.” Dit laatste kan ook eens per maand tijdens het spreekuur bij het geheugenkabinet, op elke eerste maandagmiddag van de maand van 15.00 tot 16.00 uur. Piety: ,,We zijn heel blij dat we betrokken zijn bij dit mooie initiatief. Fijn dat we mee mogen denken bij het geheugenkabinet. We hopen ook mee te gaan helpen bij het spreekuur – dat altijd een thema zal hebben en waarbij ook nog filmavonden en workshops gegeven zullen gaan worden - van het geheugenkabinet. Daar is ook altijd een mantelzorgondersteuners aanwezig. We hopen mensen met elkaar echt op weg te kunnen helpen met het geheugenkabinet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie