Auteursfoto
Auteursfoto F.de Jong

Roman Ineke Kraijo uit Hardinxveld geselecteerd voor prestigieuze Thea Beckmanprijs

27 april 2021 om 11:15 Mensen

H’VELD-G’DAM De Hardinxveldse Ineke Kraijo kreeg afgelopen week een dubbele verrassing. Haar historische jeugdroman Het zwarte jaar is een van de tien kanshebbers op de Thea Beckmanprijs en haar kinderboek Het geheim van de smid is geselecteerd als thematitel voor de Kinderboekenweek 2021.

Ineke: ,,Woensdagmorgen ontving ik een mail van het Archeon met daarin het persbericht over de Thea Beckmanprijs. En daar stond het zwart op wit: mijn naam, tussen grote namen als Rob Ruggenberg en Bianca Mastenbroek.”

Het zwarte jaar is een jeugdroman die speelt in het Ierland van 1847, ten tijde van de grote hongersnood. Nora’s vader vertrekt met hun laatste geld om graan te kopen, maar hij keert niet terug. Nora en haar zusje Anne trekken door het geteisterde land op zoek naar hun vader. Onderweg komen ze Mary tegen. Mary is betrokken geraakt bij het verzet tegen de Engelse overheersers. Weet Mary iets over Nora’s vader?

Ineke Kraijo schreef al eerder drie jeugdromans over Ierland in de 19e eeuw, boeken die ook alle drie prijzen en nominaties in de wacht sleepten.

Ineke vervolgt: ,,’s Middags gaf ik turnles. Daarna keek ik op mijn telefoon en ik zag dat ik mail had van mijn uitgever. Het CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) heeft het kinderboek Het geheim van de smid uitgekozen als een van de thematitels voor de Kinderboekenweek 2021. Het boek staat op de lijst met boeken voor kinderen die lezen lastig vinden. Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is ‘Worden wat je wilt’ en daar past Het geheim van de smid, dat ik samen met Marlies Verhelst schreef, perfect bij. Ik was natuurlijk ontzettend blij en sprong over het grasveld. De turnsters keken nogal vreemd op van een rondspringende juf.”

Het geheim van de smid is een theaterleesboek. Bij theaterlezen nemen twee (of meer) lezers de rol van een personage op zich en lezen de teksten voor. Zo voeren ze eigenlijk een toneelstukje op, maar dan zonder podium of decor. Doordat kinderen hardop lezen en daarna optreden oefenen ze de tekst een paar keer en dat bevordert het vloeiend lezen. Zo wordt lezen ook leuk voor kinderen die er wat meer moeite mee hebben.

Ineke: ,,Twee bijzondere berichten op één dag, echt heel bizar. Maar ik ben er heel blij mee. En nu duimen dat Het zwarte jaar op de shortlist voor de Thea Beckmanprijs komt. Die shortlist wordt na de meivakantie bekend gemaakt en de uitreiking van de prijs is op 18 september in het Archeon.”

advertentie
advertentie