Afbeelding
Afbeelding van Stephanie Pratt via Pixabay

Dit gebeurt er met je lichaam als je te weinig slaapt…

27 oktober 2021 om 08:02 Partnercontent

Slaap is belangrijk, dat weten we allemaal. Eén nacht minder goed of diep slapen kan al heel wat nare gevolgen hebben voor je mentale gezondheid, je energieniveau en je motivatie. Dat is dan ook waarom mensen op zoek gaan naar manieren om hun slaapkwaliteit te verbeteren. Het beste doe je dat natuurlijk op een gezonde manier!

Voor je echter aanpassingen kan gaan maken aan je levensstijl, slaaproutine en eetpatroon om je slaap te verbeteren, is het misschien belangrijk om te weten wat er precies gebeurt met je lichaam als je niet lang genoeg slaapt.

Hoe reageert je lichaam op een tekort aan slaap en wat zijn de gevolgen voor je gezondheid? Hieronder lees je meer!

De 4 belangrijkste gevolgen van een tekort aan slaap

Als we slapen, krijgt ons lichaam de kans om zich te herstellen. Slaap je te weinig, dan word je gezondheid op veel verschillende vlakken aangetast:

1. Je stressniveau ligt hoger

Slaap is één van de beste stress-verlagende middelen die er zijn. Als je voldoende slaapt, dan krijgen je hormonen de kans om zich tot een normaal niveau te herstellen. Denk maar aan cortisol, het hormoon dat ervoor zorgt dat je ’s morgens energie hebt, tenminste als de hoeveelheid die in je lichaam circuleert in balans is.

Slaap je te weinig, dan maakt je lichaam extra cortisol en adrenaline aan om alsnog voldoende energie te hebben. En die stresshormonen zijn funest voor je gezondheid op de lange termijn.

2. Je gaapt de hele dag door

Eén van de belangrijkste symptomen van een tekort aan slaap is gapen. Veel gapen is volgens bepaalde wetenschappers een manier van het lichaam om meer bloed naar de hersenen te krijgen, zodat deze even wat meer energie hebben.

Dit effect is natuurlijk tijdelijk, en al gauw heb je weer moeite met concentreren. Gapen is een overduidelijk signaal van je lichaam dat je aan meer slaap toe bent!


3. Je bent vergeetachtig

Tijdens de diepe slaap gebeurt er heel wat in je hersenen. Zo gebruikt je brein deze periode ’s nachts om plaats te maken voor het opslaan van nieuwe informatie en korte-termijn herinneringen.


Als je echter te weinig slaapt, dan is er als het ware té weinig ruimte voor het opslaan van nieuwe info en input, waardoor je overdag minder concentratie hebt.

Slaap voldoende voor een optimale gezondheid

De gevolgen van een tekort aan slaap zijn niet te overzien, zeker als je slaapschuld chronisch wordt en blijft aanhouden. Hopelijk motiveren bovenstaande gevolgen van slaaptekort je om meer aandacht te besteden aan je slaaproutine en algemene levensstijl!

Jouw diepe slaap verbeteren is daarom ook het beste advies voor een goede gezondheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie