Afbeelding
Archief BDUmedia

TAB keert zich tegen college: geen geld voor inhuur

23 juni 2020 om 11:05 Politiek

H'VELD-G'DAM Coalitiepartij TAB heeft zich tegen een voorstel van het college gekeerd waarin geld wordt gevraagd om personeel in te huren voor de ambtelijke organisatie. De TAB wil dat eerst een onderzoek is afgerond naar hoe het personeelstekort bij de gemeente tot stand is gekomen. De rest van de gemeenteraad ging wel akkoord, waardoor ruim 8 ton wordt vrijgemaakt om de lege plekken dit jaar op te vullen.

door Ward den Besten

Heel de raad was verrast door de problemen bij de gemeente die sinds vorig jaar een aantal cruciale vacatures niet vervuld krijgt. Daarvan werd ze ruim twee weken geleden op de hoogte gesteld toen het college het voorstel naar de raadsleden stuurde. Donderdag werd dat besproken. Zowel oppositie- als coalitiepartijen vroegen zich af of het college niet eerder aan de bel kon trekken.

Het college wil tevens een onderzoek door Deloitte uit laten voeren. Dat moet opheldering geven over hoe het huidige personeelstekort is ontstaan en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden. In september moeten de resultaten ervan bekend zijn.

VERRAST ,,Ik ben verrast door de ernst van de situatie en het bedrag dat is gevraagd", zei fractievoorzitter Cor van Vliet van de ChristenUnie. ,,Konden we niet eerder worden ingeseind dat er 8 ton bij moest worden betaald?" Omdat een deel van het geld al aan inhuur wordt uitgegeven, voelden de partijen zich met de rug tegen de muur staan.

Gert Maas van de PvdA was niet blij met de gang van zaken, maar zei dat hij toch het voorstel moest steunen. ,,We zijn nu de boot aan het leeghozen zonder dat we het lek hebben gevonden.'' Ook Robert Philippo van Fractie Philippo D66 erkende de noodzaak. ,,Het is slikken of stikken.'' Hij wil dat het onderzoek ,,heel snel'' opgepakt wordt en benadrukte dat als er geen geld wordt vrijgemaakt gemeentelijke ,,projecten en opdrachten die we moeten uitvoeren in het gedrang" komen.

DEBACLE CDA-voorman Wim de Ruiter sprak van een debacle. Hij vroeg zich hardop af of Hardinxveld als gemeente niet ,,te klein is voor het tafellaken en te groot voor het servet". Een conclusie die burgemeester Dirk Heijkoop te snel vond gaan. ,,Dan hebben we het onderzoek niet meer nodig. Er zijn genoeg gemeenten die hebben bewezen dat het moet kunnen."

Heijkoop beklemtoonde dat als de raad geen geld vrij zou maken de uitvoer van de taken van de gemeente in het geding komt. ,,Dan zullen wij als college heel kritisch moeten kijken van: wat is onontkoombaar aan kosten?"

Maar daar kijkt Dick Fijnekam van de TAB toch anders tegenaan. Al lange tijd is een van de speerpunten van de coalitiepartij het terugdringen van inhuur op het gemeentehuis. Dat de gemeente nu met forse rekening komt om dure krachten aan te trekken, kon de fractievoorzitter dan ook niet verkroppen.

Fijnekam wil dat eerst het onderzoek wordt afgerond. Hij wees erop dat het zomerreces er aankomt en dat de gemeente het tot die tijd wel kan uitzingen. ,,De boel stort echt niet in elkaar, met nog twee maanden voor de boeg.'' Heijkoop gaf aan dat de gemeenteraad tijdens het reces weliswaar niet meer bijeenkomt, maar dat de werkzaamheden op het gemeentehuis wel gewoon doorgaan.

DON QUICHOT Ook van andere partijen kreeg Fijnekam de wind van voren, waarop hij opmerkte zich een Don Quichot te voelen. ,,Vechten tegen de windmolens.'' Ook coalitiegenoot Arjan Meerkerk van de SGP kon Fijnekam niet overtuigen van de noodzaak dat nu geld nodig is om de gemeentelijke organisatie draaiende te houden. ,,In mijn ogen is het onderzoek gericht op hoe de situatie heeft kunnen ontstaan. Aan het feit dat het ontstaan is, verandert een onderzoek nul komma niks.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie