Gorcumse wethouder Dick van Zanten staat op plaats 3 op LHK.
Gorcumse wethouder Dick van Zanten staat op plaats 3 op LHK. LHK

De Tweede Kamerverkiezingen vanuit de regio: ‘LHK wil verlaging van AOW leeftijd’

14 maart 2021 om 07:34 Politiek

H’VELD-G’DAM De Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Dit jaar gaat het allemaal net wat anders door de maatregelen rondom het coronavirus. Ook uit onze regio zijn diverse mensen betrokken bij de komende verkiezingen van 15, 16 en 17 maart. Het Kompas liet een aantal mensen aan het woord. De Gorcumse wethouder Dick van Zanten (Stadsbelang) is kandidaat voor de Lijst Henk Krol, hij staat op een derde plaats. We stelden hem drie vragen over zijn kandidatuur.

Waarom wil je Kamerlid worden?

,,Ik wil Kamerlid worden, omdat de Haagse politiek er steeds minder lijkt te zijn voor de burger. Dit is de afgelopen tijd pijnlijk duidelijk geworden bij de -zacht gezegd- inconsistente aanpak van de Corona-crisis, bij de toeslagenaffaire en bij de gaswinning in Groningen. En wat te zeggen van de verdeling van de toegenomen welvaart. De jaarlijkse lastenstijging (huren, belastingen, heffingen) evenaart de positieve loonontwikkeling, waardoor de gemiddelde burger er al jaren niets op vooruit is gegaan. En wat te zeggen van de pensioenen die al 12 jaar op rij niet zijn geïndexeerd. Desastreus inmiddels voor de pensioengerechtigden, maar ook bezwaarlijk voor werkenden die uitzicht hebben op een lager aanvangspensioen. Ik wil het geluid van alle gedupeerde burgers en ondernemers luid laten doorklinken in de Haagse politiek. Verder vind ik het belangrijk om de belangen van onze regio in Den Haag scherp op de kaart te zetten.”

Wat zou je als eerste veranderen als jouw partij 76 zetels haalt?

,,De Lijst Henk Krol (LHK), waarvoor ik de financiële portefeuille ga beheren, kiest voor structurele wijzigingen in de overheidsbegroting. We willen minder overheid, minder overheidsuitgaven en minder belasting. Inkomens en pensioenen gaan reëel stijgen, er komt meer geld voor de rechtstaat en woningbouw en een verlaging van de AOW-leeftijd voor zware beroepen.”

Hoe voer je campagne tijdens een pandemie?

,,Dat is best ingewikkeld voor nieuwe partijen in de Haagse politieke arena. De traditionele manier van campagnevoeren (politieke bijeenkomsten, flyeren, etc.) is nauwelijks mogelijk en vanwege corona-maatregelen ook niet toegestaan. Voor nieuwe partijen is het extra moeilijk, omdat de aandacht van de media vrijwel uitsluitend lijkt uit te gaan naar de gevestigde grote(re) partijen. Het is dus gewoon heel hard werken om nieuwe geluiden in Den Haag te laten doorklinken. Maar de LHK gaat ervoor!”

advertentie
advertentie