Er waren grote vraagtekens bij de hondenbelasting.
Er waren grote vraagtekens bij de hondenbelasting. Pixabay

Hondenbelasting ter discussie in Hardinxveld-Giessendam

19 december 2022 om 19:53 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Voor de gemiddelde inwoner van Hardinxveld Giessendam stijgen de gemeentelijke lasten in 2023 niet. De gemeenteraad besprak de gemeentebelastingen, heffingen en tarieven voor 2023; de raadsleden waren tevreden. Wel waren er grote vraagtekens bij de hondenbelasting.

door Wim Timmermans

Plaatsvervangend gemeenteraadsvoorzitter Wim IJzerman begon met een knipoog: ,,U kunt aan de agenda wel zien dat het einde van het jaar is. Er staan allemaal eindejaarsrekeningen op; en verordeningen, tarieven en heffingen voor het volgend jaar.”

Geen lastenstijging

Wethouder Arjan Meerkerk leidde de discussie in: ,,Per saldo is er voor de gemiddelde inwoner met een gemiddelde woningwaarde in 2023 geen stijging van de gemeentelijke lasten.” Hij rekende het de raad voor. De grote lijnen voor definitieve tarieven waren al vastgelegd in de begroting voor 2023. De gemeente hanteert al jaren de regel dat de inflatiecorrectie vertraagd wordt verwerkt. In 2023 worden de inflatiecijfers van 2021 verwerkt. Dat pakt nu voor de burger gunstig uit: in 2021 was de inflatie veel lager. De hoge inflatie van dit moment leidt daardoor niet meteen tot zwaardere gemeentelijke lasten.

De Onroerende Zaak Belasting, ook wel OZB genoemd, stijgt met 2,7 procent; voor een aantal woningen wordt bovendien een korting van 15 euro toegepast. De Afvalstoffenheffing stijgt met 13 euro, maar de rioolheffing wordt met eenzelfde bedrag verlaagd.

Wel stijgen andere gemeentelijke kosten voor verschillende vormen van dienstverlening. Dat komt echter door hogere lonen en energieprijzen die moeten worden doorberekend.

Hondenbelasting

Het leverde een tevreden debat in de raad op, waarbij uiteindelijk de hondenbelasting centraal stond. Max van den Bout (PvdA) en Guus van den Bosch (T@B) zetten dit punt op de agenda. Van den Bout: ,,Kan er niet eens gekeken worden of deze belasting kan worden afgeschaft? Onze gemeente is inmiddels de enige in de regio die hem nog int.” Van den Bosch: ,,Het is niet duidelijk hoeveel die belasting nu oplevert en wat er voor gedaan wordt. Het bedrag lijkt uit de lucht gegrepen.”

Andere partijen gingen er in mee. Er was alom onduidelijkheid over de vraag waar het tarief van de hondenbelasting op gebaseerd is en of daarmee de kosten voor bijvoorbeeld losloopweiden nu wel of niet gedekt worden. Erik van Dijk (CU) kreeg nog even de lachers op zijn hand: ,,Ik ben thuis onlangs gecontroleerd. Of ik een hond heb. En ja, soms lijkt het bij ons wel een dierentuin, maar ik heb dus geen hond.” Het debat eindigde met het verzoek van de raad aan de wethouder om voor de volgende begroting de hondenbelasting tegen het licht te houden en te onderzoeken of en hoe die kan worden afgeschaft.

Daar kon Meerkerk zich in vinden. Het college zal de kosten en baten van de hondenbelasting in beeld gaan brengen zodat de raad er bij de volgende begroting een beslissing over kan nemen.

advertentie
advertentie