Afbeelding
pixabay.com / bluelightpictures

Baggerplan voor Hardinxveld-Giessendam

15 juni 2021 om 11:17 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente gaat in de periode van de herfst 2021- voorjaar 2022 de peilgebieden Neder-Hardinxveld / De Peulen en Boven-Hardinxveld baggeren. Het peilgebied Giessendam is in 2023 aan de beurt. Het waterschap baggert in 2022 haar eigen watergangen in de peilgebieden Neder-Hardinxveld / De Peulen en Boven-Hardinxveld.

In de peilgebieden Neder-Hardinxveld / De Peulen en Boven-Hardinxveld is de hoeveelheid en de kwaliteit van de bagger vastgesteld. De hoeveelheid PFAS in de bagger vormt geen belemmering om met de baggerronde te starten.

Ook in B-watergangen op particuliere terreinen is de hoeveelheid bagger vastgesteld. Op de plekken waar de waterdiepte niet voldoet aan de legger zal gebaggerd worden. Het college heeft besloten om de kosten voor het baggeren te verrekenen met de eigenaren. De betreffende eigenaren krijgen apart bericht van de gemeente.

BAGGEREN BELANGRIJK Door de groei van bagger(specie) worden de watergangen steeds ondieper. Baggerspecie is een laag modder of slib die ontstaat door afspoeling van bodemdeeltjes, door afgestorven waterplanten en door bladval van bomen die naast de watergang staan. De vorming van bagger is een natuurlijk proces dat altijd door blijft gaan. De baggerspecie in de watergangen zorgt voor een verminderde waterkwaliteit en een lagere afstroom snelheid bij regenval. Door te baggeren zorgen we dat de waterdiepte in de sloten weer voldoet en het water bij hevige regenval niet wordt belemmerd in de afstroming. Zo wordt de kans op wateroverlast kleiner.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie