V.l.n.r.: Demy, één van de vluchtelingen, Eric, twee vluchtelingen en het werkplaatspersoneel.
V.l.n.r.: Demy, één van de vluchtelingen, Eric, twee vluchtelingen en het werkplaatspersoneel. Eline Lohman

Oekraïense vluchtelingen aan de slag dankzij DOEN! Personeel

Zakelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Om Oekraïense vluchtelingen aan het werk te helpen, zet uitzendbureau DOEN! Personeel zich in om bedrijven en vluchtelingen aan elkaar te koppelen. Abbi-Aerotech in Hardinxveld-Giessendam is het eerste bedrijf waarvoor vluchtelingen aan de slag gingen.

door Eline Lohman

Al vanaf het begin is DOEN! Personeel betrokken bij de Oekraïense vluchtelingen. Dat begon al bij de opvang in De Appelgaard en dat strekte zich later nog verder uit doordat het uitzendbureau vluchtelingen besloot te gaan koppelen aan bedrijven. Inmiddels zijn drie vluchtelingen al enkele weken aan de slag bij Abbi-Aerotech en ook zes andere vluchtelingen werken bij bedrijven in het dorp. DOEN! Personeel blijft in nauw contact met de vluchtelingen en de bedrijven, vertelt Demy van de Bree. ,,We hebben wekelijks contact. We merkten dat menig vluchteling zich begon te vervelen; ze wilden graag werken en geld verdienen. Gelukkig bieden steeds meer bedrijven een plek aan. De vluchtelingen doen van alles: van technisch werk tot kleding bedrukken en van schoonmaken tot opzichter bij het straten maken.” 

Om ‘wat te kunnen doen’ besloot Eric Bussem, directeur van Abbi-Aerotech in Hardinxeld en drager van een door zijn dochter gemaakt armbandje in de Oekraïense kleuren dat hij ‘pas afdoet wanneer de oorlog voorbij is’, drie Oekraïense vluchtelingen in zijn bedrijf te laten werken. ,,De twee vrouwen en een man werken mee in de productie en bij testen. Ik ben heel erg tevreden! Het zijn harde werkers, die heel leergierig zijn. Ze passen zich gemakkelijk aan en zijn heel dankbaar. Ook alle andere werknemers zijn enthousiast. Natuurlijk is het soms moeilijk, omdat ze zoveel emoties hebben, maar het is zeker de moeite waard. Ik kan het elke ondernemer aanraden. Nu is het nog te hopen dat de kinderen van Oekraïense vluchtelingen naar school kunnen.” 

Bedrijven die interesse hebben om vluchtelingen in hun bedrijf te laten werken, kunnen contact opnemen met DOEN! Personeel: 088-2003600.

advertentie