Afbeelding
Pixabay

Schaakwedstrijden schaakclub De Giessen en Linge

8 december 2022 om 16:37 Overig

GIESSENBURG Verslag ronde 9 en 10 interne competitie en externe wedstrijden van schaakclub De Giessen en Linge tegen Zeist en Bergen op Zoom.

In de 9e ronde kon Egbert Meier het niet bolwerken tegen Henry Houweling. Henry had al snel initiatief en na pionwinst voerde hij het eindspel gedecideerd naar winst. Huig Visser speelde tegen Mark Couwenberg en had geen antwoord op het actieve spel van Mark.

Arjan Uittenbogaard kreeg tegen David Carlsson een ambitieuze pionnen opmars en kwaliteitsoffer te verwerken. Door actief op de aanval te blijven spelen bracht hij Arjan zo in het nauw dat hij zelfs won. Tegen Bert van Geldere trok Christian Boudewijn uiteindelijk aan het langste eind. Ook de langdurige partij tussen Mattias Stok en Bert van Hees was er weliswaar duidelijk voordeel voor Mattias, maar het lukte hem niet Bert tot overgave te dwingen: remise dus.

Bekerteam

In de bekerwedstrijd tussen Hans Karelse en Wim Rietveld, probeerde Wim de witte koning lastig te vallen, maar een wit paard van Hans “zweefde” de zwarte stelling binnen en dood en verderf. Hans won dus.

Naast de interne wedstrijden speelde het bekerteam tegen Zeist. Eddy Korevaar ving een wat al te voortvarende aanval van zijn tegenstander goed op en won. Dat lukte ook Jaco Vonk. De stelling was na de opening wel in evenwicht, maar Jaco had wel dreigingen en zijn tegenstander niet. Zodoende kon Jaco overtuigend de verdediging van de tegenstander slopen en winnen. Hierna was het woord aan Henk Boot. Hij kreeg een mooi pionnenfront in het centrum en vooral veel tijdsvoordeel. Toen mede hierdoor het zwarte spel scheuren begon te vertonen, werd het voordeel van Henk beslissend. Het lukte Henk zijn tegenstander midden op het bord mat te zetten. Altijd een leuk gezicht en gevoel bij de winnaar! Diagram 1. Helaas was Tony Else langzaam in een steeds mindere stelling beland, die uiteindelijk niet meer te houden was. Al met al een prima en verdiende 3-1 overwinning.

Nederlagen

De zaterdagmiddag hierop toog het team naar Bergen op Zoom. Ze dachten ook nu winstkansen te hebben, maar dat bleek tegen te vallen. Na een goede remise van Eddy Korevaar volgden nederlagen van Tony Else en Hans Karelse. Weliswaar brachten de overtuigende winstpartijen van Henk Boot en Jaco Vonk de stand weer in evenwicht, maar helaas volgden er nederlagen van Tijmen Schakel en Louis Rutgers. Als laatste speelde Tim Schakel remise, maar ze keerden met een 5-3 nederlaag huiswaarts.

Op de laatste dinsdag in november kwamen Henry Houweling en Bert van Geldere al snel buiten de gebaande paden. Bert had geen antwoord op het actieve spel van Henry en verloor snel. Bij de partij tussen de leden van het eerste uur Jan Post en Bert den Boer (sinds 1964) werd na een rustige opening gekenmerkt eerst het centrum volgepropt met lichte stukken, maar na veel ruilen resteerde een eindspel waarin al snel de vrede werd getekend. In de wedstrijd tussen Egbert Meier en John Dessens maakte John tenslotte stuk buit en won.

Martijn Koudstaal overzag stuk verlies tegen Huig Visser, maar had het geluk dat Huig het stuk teruggaf. Martijn speelde het pionneneindspel handiger en won. André van Wingerden had tegen Mattias Stok al snel aanvalsvisioenen en offerde daarvoor een aantal pionnen. Even later koos André niet voor de prozaïsche penning maar voor het speculatieve 21. Lg7 ?!?. Diagram 2. Dat strooide zoveel zand in de ogen van Mattias. Hij verslikte zich in de verdediging en vergat met zijn koning naar de damevleugel weg te vluchten. Koelbloedig haalde André alsnog de volle buit binnen. Hans Karelse speelde tegen Tony Else een leuke opening en er kwamen ongewone patronen op het bord. Hans had een venijnig zetje in petto met meerdere dreigingen. Toen Tony niet goed reageerde stortte zijn stelling in elkaar. Hans won en staat nu op de derde plaats in de competitie. Christian Boudewijn kreeg van Rob van Driel een toren in de schoot geworpen. Daardoor won Christian gemakkelijk. 

David Carlsson offerde tegen Bert van Hees heel frivool al vroeg een loper. Dat was echt te vroeg, Bert verdedigde goed, maar had veel tijd nodig. In tijdnood accepteerde hij dus een remise aanbod. 

Henk Boot en Jaco Vonk streden in de langste partij van de avond om de eerste plaats op de ranglijst. Jaco koos een tussen beiden niet eerder gespeelde opening en ruilde al snel zijn zwarte loper en viel snel het witte centrum aan. Henk schrok er niet van, joeg de zwarte loper terug en bezette met zijn torens de e-lijn en verhinderde tegenspel van Jaco op de koningsvleugel. In deze ingewikkelde stelling had Henk een duidelijk plusje en dirigeerde een paard via f4 tot diep in Jaco’s stelling. Diagram 3. Jaco werd hierdoor wel gedwongen een paard te offeren. Nu werd Henk hierna verrast door Jaco’s dreigingen, offerde (onnodig) een kwaliteit terug omdat hij de mogelijkheid van een penning over het hoofd zag. Maar goed, ook na het kwaliteitsoffer stond hij nog veel beter en had winnend voordeel kunnen bereiken dankzij het loperpaar. Nu liet hij zich toch verrassen door de opmars van de zwarte a-pion. Beiden hadden nog weinig tijd en “vluchtte” in remise via herhaling van zetten. Voor beiden was het halve ei duidelijk beter dan de lege dop. Achteraf zal vooral Jaco met de remise tevreden zijn geweest. Aan de top van de ranglijst blijft Henk Jaco op dit moment voor. 

advertentie
advertentie