Hulpverleners van de Nationale Reddingsvloot tijdens de landeljike oefening in Zaanstad vorig jaar.
Hulpverleners van de Nationale Reddingsvloot tijdens de landeljike oefening in Zaanstad vorig jaar. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Nationale Reddingsvloot oefent op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM In samenwerking met onder andere de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam.

Het doel is het oefenen van grootschalige waterhulpverlening tijdens een overstroming of grootschalig waterincident. Naast het oefenen van daadwerkelijke hulpverlening op en rond het water, zoals evacueren van inwoners en verlenen van eerste hulp, wordt ook de hele structuur rondom een grootschalige inzet geoefend. Denk hierbij aan de alarmering van eenheden, het transport naar een ramplocatie en de aansturing van eenheden tijdens een inzet.

De NRV is een landelijke crisisorganisatie, bestaande uit 88 reddingseenheden. Sinds 2018 is de vloot samengesteld uit reddingsbrigade- en brandweereenheden. De basis voor de NRV is echter al ontstaan naar aanleiding van de Watersnoodramp in 1953. Kort erna werd een rampenvloot van reddingsbrigades opgericht.

SCENARIO In het scenario wordt uitgegaan van extreem hoog water op het eiland van Dordrecht. Vanaf het eiland worden figuranten over het water geëvacueerd naar de gemeentehaven. Ook in en rond sporthal De Appelgaard is veel bedrijvigheid tijdens de oefening. De oefening wordt aangevlogen als daadwerkelijke noodsituatie. De kans is dan ook groot dat de inwoners van Hardinxveld-Giessendam hier op 8 oktober iets van meekrijgen. Zo zijn er veel hulpdiensten op de been in het dorp, varen er zo’n 40 boten op de rivier en hangt er een helikopter in de lucht.

NATIONALE REDDINSVLOOT Elk jaar organiseert de Nationale Reddingsvloot minstens één grootschalige oefening. Deze keer in nauwe samenwerking met de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid. Er oefenen twee NRV-pelotons: Peloton 4 bestaat uit eenheden uit de veiligheidsregio’s IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid. Peloton 5 bevat eenheden uit Zeeland, Midden- en West Brabant, Brabant Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg.

Iedere veiligheidsregio heeft gemiddeld vier NRV-eenheden die bestaan uit een boot, drie bemanningsleden en een chauffeur en zijn gestationeerd bij een lokale reddingsbrigade of brandweerpost. In totaal zijn zo’n 30 boten van de NRV op 8 oktober actief.

advertentie
advertentie