Een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat is wat Kelly de Vries deelt met haar vader Peter R. de Vries. (Foto: Marco Okhuizen)
Een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat is wat Kelly de Vries deelt met haar vader Peter R. de Vries. (Foto: Marco Okhuizen) Marco Okhuizen

‘Mijn vaders hart lag bij Germa’s vermissing

25 oktober 2022 om 08:21 Achtergrond

REGIO Een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat is wat Kelly de Vries deelt met haar vader Peter R. de Vries. Vrijwel direct na zijn heengaan besloot ze zich blijvend in te zetten voor stichting de Gouden Tip. Destijds in het leven geroepen om de verdwijning van Tanja Groen op te lossen. Met eenzelfde gedrevenheid heeft ze nu het stokje overgenomen en maakt ze zich namens de Peter R. de Vries Foundation sterk voor het vinden van Germa van den Boom.

Hannie Visser-Kieboom

Met de oprichting van stichting de Gouden Tip zamelde Peter R. de Vries via crowdfunding een miljoen euro in als beloning om zo de verdwijning van Tanja Groen op te lossen. Na zijn overlijden veranderde de naam van de stichting in de Peter R. de Vries Foundation, de doelstelling bleef hetzelfde. Het oplossen van vermissingen waar Peter R. de Vries tijdens zijn veertigjarige carrière als misdaadverslaggever aan werkte.

Een van die vele vermissingszaken was de verdwijning van Germa van der Boom in 1984, inmiddels 38 jaar geleden. ,,Al snel na het overlijden van mijn vader vroegen we ons als bestuur af hoe we verder moesten met de stichting. We wilden niet alleen de vermissing van Tanja Groen oplossen, maar in overleg met cold case teams ook andere vermissingszaken onder aandacht brengen”, zo vertelt Kelly de Vries.

’GEEN INGEWIKKELDE STRAFZAAK’ De reden van de Foundation om na Tanja Groen en Jair Soares voor de vermissing van Germa van den boom te kiezen, legt Kelly de Vries helder uit. ,,We besloten als bestuur een lijst te maken van vermissingszaken die we als eerste zouden willen oppakken. De vermissing van Germa is geen ingewikkelde strafzaak en had ook altijd de aandacht van mijn vader. Vlak voor zijn overlijden is een strip glossy van mijn vader gemaakt. Daarin werd hem de vraag gesteld wat hij op zijn werkgebied zou willen doen als hij een miljoen euro had. Hij vertelde dat hij de vermissingszaken van Tanja Groen en Germa van den Boom graag zou willen oplossen. Zijn hart lag bij deze vermissing. Ook omdat hij potentie zag dat het tot een oplossing kon komen. Hij dacht dat het mogelijk en haalbaar zou zijn. Dat met het uitloven van veel geld er een kans ligt om dit op te lossen. ”

We mogen haar vermissing nooit vergeten, de familie zit al 38 jaar zonder antwoorden

POTENTIE Kelly denkt ook dat haar vader potentie zag in het tot een oplossing komen van deze zaak. ,,Feit is dat Germa bij haar huis verdwenen is, op een plek die best afgelegen is. De kans dat iemand uit Groningen daar wilde gaan inbreken en toevallig een meisje alleen thuis trof is in mijn perceptie niet zo groot. Het moet dus bijna wel iemand uit de omgeving zijn geweest. Het is ook geen harde afrekening, er waren geen drugs in het spel en er is ook niets kostbaars uit het huis verdwenen, zodat een roofmoord ook niet voor de hand ligt. Het lijkt dus iets persoonlijks, misschien seksueel of uit lust. Met de druk van een groot geldbedrag houden mensen hun lippen misschien niet meer op elkaar als ze iets weten over de persoon die het gedaan kan hebben of waar Germa is. De kans blijft natuurlijk dat die iemand na 38 jaar niet meer in leven is, maar ik hoop zelf dat zo iemand misschien toch iets gedeeld heeft met zijn omgeving. Al is het maar een rare opmerking. Echt al die tips waarin het antwoord kan liggen willen we graag horen. Het gaat echt niet alleen om iemand die zegt ‘ik heb het gedaan’.”

SCENARIO’S Kelly de Vries was altijd zijdelings op de hoogte van haar vaders betrokkenheid bij de vermissing van Germa. In 2007 maakte hij als onderzoeksjournalist een speciale uitzending over haar vermissing in zijn eigen televisieprogramma, daarin werden zeven mogelijk scenario’s besproken. ,,Dat had natuurlijk heel wat voeten in de aarde, vooral voor Nieuwendijk was dat heftig. Maar soms heb je reuring nodig. Na enkele maanden is besloten alles te laten bezinken omdat het zo heftig was voor de familie en voor het dorp Nieuwendijk. Toch mogen we haar vermissing nooit vergeten, de familie zit al 38 jaar zonder antwoorden.” De scenario’s die Peter R. de Vries in die uitzending liet zien, zijn ook door het coldcase team bekeken, maar hebben nog niet geleid tot het vinden van Germa. De uitzending uit 2007 is straks opnieuw te zien op de website van de Peter R. de Vries Foundation. Naast alle informatie over de zaak, staan daar bijvoorbeeld ook foto’s van Germa van vroeger. 

MISDAADERVARING Het voortzetten van het werk van haar vader voelt voor Kelly de Vries als een stukje rouwverwerking, maar ook een manier om dicht bij haar vader te blijven. ,,Ik heb geen achtergrond in de misdaad, maar ik heb wel een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Net als mijn vader. Door het leiden van de stichting kan ik mensen helpen, maar ik kan daar ook mijn persoonlijke ei in kwijt. Ik wil het werk graag uitbouwen, maar wel voortzetten op mijn manier. Ik ga geen onderzoek doen, ik heb ook geen veertig jaar misdaadervaring of zo’n sterk geheugen als mijn vader en je zult me zeker niet met een verborgen camera op pad zien. Maar ik heb wel vijftig procent van zijn DNA, ben ook door hem opgevoed. Mijn vader zat in bijna ieder programma, dat ga ik zeker niet doen, alleen voor de coldcase zaken. Ik ben ook dertig jaar jonger, dus mogelijk kan ik wat nieuwere en creatieve manieren inbrengen om zaken onder de aandacht te brengen.”

COLDCASETEAM Kelly weet ook dat haar vader achter de schermen close was met nabestaanden, door ze bijvoorbeeld een bloemetje te sturen op de dag van de vermissing. Daarbij ging het zeker niet om dagelijkse telefoontjes, ook niet met de familie Van der Boom. De contacten tussen Kelly en de familie zijn in eerste instantie gelegd via het coldcaseteam. ,,De familie heeft daar natuurlijk over na moeten denken, het is heel heftig, er komt straks veel op hun pad. Maar zij wilden net als de Foundation nog één keer echt alle mogelijke aandacht voor de vermissing van Germa en het is fijn om dat samen te doen.” 

TIPS Mensen die tips hebben over de vermissing van Germa van den Boom kunnen contact opnemen met de Peter R. de Vries Foundation. ,,Mensen kunnen echt anoniem hun verhaal doen bij ons. Wij willen graag met hen praten en tipgevers kunnen veilig hun verhaal vertellen. Alle tips komen persoonlijk bij mij binnen, zodat de veiligheid echt is gewaarborgd.” Heb je informatie over de verdwijning van Germa van den Boom? Mail of bel dan met de Peter R. de Vries Foundation: www.peterrdevries.nl of tip@peterrdevries.nl..

Meer weten? Lees dan ons complete dossier met al het nieuws en de achtergronden over de vermissing van Germa van den Boom.

advertentie
advertentie