voordeur pand Historisch Informatiecentrum, Peulenstraat 243
voordeur pand Historisch Informatiecentrum, Peulenstraat 243 Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam

Historische Vereniging zet tweetal routes uit tijden Open Monumentendag

6 september 2021 om 11:38 Activiteiten

HARDINXVELD-GIESSENDAM De 35ste editie van de Open Monumentendag wordt dit jaar gehouden op zaterdag 11 september. Het thema is ‘Mijn monument is jouw monument’. Dit is een vrije vertaling van de Spaanse uitdrukking ’Mi casa es su casa’ (mijn huis is jouw huis). Met dit thema sluiten we aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

Het thema ademt gastvrijheid en toegankelijkheid. Tijdens de Open Monumentendag 2021 openen de deuren van al onze monumenten letterlijk en figuurlijk voor iedereen. Maar er zijn ook veel huizen en panden die niet geopend zijn, die toch iets hebben wat een bijzondere aandacht waard is.

Daarom heeft de Historische Vereniging twee routes uitgezet die leiden langs een aantal monumentale of misschien minder monumentale, maar wel bijzondere, deuren van panden. De korte (wandel)route voert door het centrum van Neder-Hardinxveld. De langere (fiets)route gaat via Boven-Hardinxveld. Als de route wordt gevolgd passeert men vanzelf alle deuren.

Het zijn allemaal deuren die ieder met hun eigen karakter een bijdrage leveren aan het uiterlijk van het pand. Alleen al om die reden leveren ze een mooie bijdrage, niet alleen aan een rijke verscheidenheid, maar ook aan het historisch besef dat een deur meer is dan zomaar de toegang tot een pand. Een deur zegt iets over het pand.

WEDSTRIJD Aan deze wandel- en fietsroute is ook een wedstrijdelement verbonden. Het is de bedoeling dat de deelnemers onder de foto van de voordeur het huisnummer schrijft van de woning of het pand waar de deur bij hoort. Aan het einde van de wandeling moeten alle huisnummers bij elkaar op worden geteld. Onder de goede inzenders worden twee cadeaubonnen van € 25,- van winkelcentrum Giessenhof verloot.

Routebeschrijvingen met opdrachten kunnen zaterdag 11 september, vanaf 10.00 tot 16.00 uur worden afgehaald in het Historisch Informatiecentrum, Peulenstraat 243. Daar kunnen tot en met maandag 13 september de oplossingen worden ingeleverd.

Beide routes zijn geschikt voor alle leeftijden en kunnen bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor een wandeling maar ook voor een kinderfeestje. Deze routes kunnen ook later nog worden besteld en afgehaald bij de Historische Vereniging, via info@hv-hardinxveld-giessendam.nl.

advertentie
advertentie