Willem Arkeraats
Willem Arkeraats Richard van Hoek

Filosoferen met Willem: Functioneren gemeente

27 februari 2024 om 09:34 Column Kompas-columns

Als het rapport de tussentijdse beoordeling van een werknemer zou zijn geweest, zou deze vroegtijdig zijn biezen hebben moeten pakken, om vervolgens naar een andere baan op zoek te gaan. En helemaal als er al eerder een slechte beoordeling heeft plaatsgevonden. Ik heb het over het rapport van het onderzoek door Deloitte/De Reeder. Nu zou iemand kunnen denken, dat ik in deze column alleen maar oneliners aanhaal, om een slechter beeld te schetsen dan in werkelijkheid het geval is. Die gedachte is dan onterecht!

Lees immers maar de algehele conclusie uit het rapport: ‘,,Uitgaande van de verwachting dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam na vaststelling van het rapport ‘Onderzoek interne organisatie’ van 26 november 2020, forse stappen zou hebben gezet, is de eindconclusie dat de gemeente Hardinxveld-Giessendam er per saldo slechter voorstaat dan 3 jaar geleden.’’ Inwoners van gemeente Hardinxveld-Giessendam mogen er toch op vertrouwen dat de gemeente goed functioneert? Blijkbaar is dat te naïef gedacht. De bestuurscultuur is verre van ideaal. Ik noem enkele opmerkingen uit het rapport: ‘,,Qua cultuur zijn de tegenstellingen binnen de organisatie toegenomen en wordt tegenspraak onvoldoende geaccepteerd’’ of: ,,de toekomstvisie van Hardinxveld-Giessendam staat niet centraal, het ontbreekt aan eenduidige en goed gecommuniceerde sturing.’’ Evenals in de landelijke politiek zijn in Hardinxveld blijkbaar ook grote en broodnodige stappen te zetten.

In het rapport van eind 2020 van Deloitte/De Reeder, bleek al duidelijk dat er werk aan de winkel was. Maar dat heeft de gemeente in de praktijk naast zich neergelegd. Zou de gemeente nooit gehoord hebben van het bottom up model? Voor wie het nog niet weet: dit model houdt in, dat er ruimte is voor tegengeluiden, zodat niet alleen de leiders het voor het zeggen hebben, maar er ook naar ondergeschikten geluisterd wordt. Dit is in tegenstelling tot wat nu in het rapport over de stijl van het leiding geven vermeld wordt: ,,de dominantie van de opportunistische leiderschapsstijl en het onvoldoende begrenzen van de risico’s hiervan.’’

Eric Bolle schrijft in zijn boek Filosofie en leiderschap over de filosofische leider. Hij schrijft dat dergelijke leiders conflicten als mogelijkheden tot groei zien. Hij betoogt vervolgens, dat onderling vertrouwen essentieel is voor groepssucces en op die manier werkelijke relaties pas mogelijk zijn.

De gemeente Hardinxveld-Giessendam moet goed gaan nadenken over haar functioneren, reflecteren en met concrete verbeterplannen komen. Gelukkig functioneert de dienstverlening van de gemeente nog wel steeds door de enorme loyaliteit, toewijding en inzet van de medewerkers. Toch nog iets positiefs aan het rapport…

Willem Arkeraats

advertentie
advertentie