Afbeelding

Raadspraat: Een bijzondere rechtszaak

17 april 2024 om 13:17 Column

In mijn werk als docent kom je op de leukste plekken. Afgelopen week bijvoorbeeld zat ik met een klas bij een zitting van de politierechter in de rechtbank Rotterdam. Voor wie (hopelijk) geen ervaring heeft gehad met het strafrecht: de politierechter bestraft de zwaardere overtredingen en geeft met name werkstraffen, geldboetes en ook gevangenisstraffen tot maximaal één jaar.

Die ochtend waren er rechtszaken over hennepkwekerijen (waarin zeer hoge straffen werden gegeven) én ook een rechtszaak over mishandeling. Een vrouw, die veel had meegemaakt in haar leven (misbruik in een jeugdinstelling en een uithuisplaatsing toen ze heel jong was) had een andere vrouw meerdere keren met vuisten in het gezicht geslagen. Dit slachtoffer ervoer hierdoor angst voor het opnieuw tegenkomen van de verdachte. De verdachte kreeg vanaf dit incident al veel hulp en was daar heel dankbaar voor. Het ging beter met haar.

De vraag voor de rechter lag voor: wat te doen? De rechter hield een diepgravend onderzoek naar het voorval en de vrouw gaf aan zo graag door te willen en beloofde dat dit niet meer zou gebeuren. De rechter kwam met zijn vonnis: smartengeld voor het slachtoffer, maar geen extra straf.

,,Ik veroordeel u ook niet. Ga heen en zondig niet meer”, sprak Jezus Christus tegen een vrouw in het Nieuwe Testament (Johannes 8, de Bijbel). Ook Hij gaf genade, en doet dit nog iedere dag. Zalig als je dat mag weten! Tegelijk, tegenover elkaar als mensen, is genade dan ook niet ten diepste wat ieder mens nodig heeft? De rechter liet mij zien dat geen mens ooit te ver weg kan zijn voor genade.

Ik hoop dat u ook zo naar elkaar, de overheid en politiek kan blijven kijken als het niet altijd gaat zoals we willen of er fouten worden gemaakt. Genade doet wonderen!

Koen Schouten, raadslid SGP

Meepraten of reageren? Mail dan naar griffie@hardinxveld-giessendam.nl.

advertentie
advertentie