Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

HLB

2 december 2020 om 10:17 Column

De adventsperiode is begonnen. Het woord advent komt van het Latijnse ‘adventus’, dat betekent ‘komst’. Er wordt toegeleefd naar Kerst: het feest van de geboorte van Jezus, de Zoon van God. Het kwam onder mijn aandacht door een reclamefolder in de vorm van een adventskalender van een grote Nederlandse loterij. Aftellen naar de mogelijkheid om een kanjer van een prijs te winnen.

Een organisatie die niets met Jezus’ komst heeft, maar toch aanhaakt op een viering die oorspronkelijk een kerkelijke achtergrond heeft. Dat gebeurt in deze tijd wel vaker. Neem Kerst bijvoorbeeld. Artsen, virologen en politici lijken te gaan bepalen hoe en zelfs óf we Kerst wel kunnen vieren dit jaar. Dat zijn normaal niet de mensen die je raadpleegt als het om het vieren van Kerst gaat toch? Het afgelopen jaar heb ik, net als jij waarschijnlijk, al meerder malen gezegd: “wie had ooit kunnen denken dat…”.

Kerst is niet voor iedereen een feest om naar uit te kijken. Voor veel mensen ook een herinnering aan wat, en vaak ook wie er gemist wordt. Een tijd waar eenzaamheid nog duidelijker pijnlijk zichtbaar en voelbaar is. Mensen die deze dagen maar al te graag over slaan.

Wat je kerstplannen ook worden, het erg hebben én houden in elkaar is van steeds groter belang. Jij en ik hebben de meeste invloed of de maatschappij verschuift naar ‘ieder voor zich’ of ‘wij met elkaar’. Geen eenheidsworst waar geen ruimte is voor verschillen in opvatting en uitvoering, maar ruimte voor én omzien naar elkaar.

En de titel van deze Raadspraat? Een afkorting van drie woorden: HOOP, LEVEN en BESCHERMING. De Bijbel inspireert mij bij de uitwerking van deze woorden. Daarnaast zijn er nog zo veel andere manieren om invulling en uitwerking aan deze woorden te geven. Voor jou persoonlijk en naar je omgeving.

HLB, voor jezelf en een ander, doe je mee?

[Peter aan de Wiel

[Raadslid ChristenUnie

advertentie
advertentie