Afbeelding
Walter Leendertse
Column

Krachtstenen

6 mei 2021 om 09:18 Column

Stenen hebben altijd iets magisch vind ik. Regelmatig vind ik er één in een jaszak van de kinderen of wanneer we die niet tijdig legen, in de wasmachine. Van oudsher wordt aan stenen een betekenis of herinnering gegeven. Denk aan de Noordse volken die gedenkstenen voor hun goden inkerfden, het volk Israël wat midden in de Jordaan een stapel van gedenkstenen achterliet, onze eigen hunebedden en natuurlijk onze begraafplaatsen.

Ik was vroeger al enorm gefascineerd door de grenspaal die in vroegere tijden Hardinxveld van Giessendam scheidde. We woonden aan de Damstraat en speelden vaak in de Sluip- en de Jodensteeg. Meer dan eens gebeurde het dat in het enthousiasme van het spel een kinderhoofd tegen de grenspaal aanstootte, te meer omdat hij pontificaal in de looproute geplaatst stond. Historisch besef won het van het speelplezier. Ik was toen al onder de indruk van het feit dat er zo’n 250 jaar geleden iemand in die hardstenen grenspaal ‘Hardinxveld’s eynde had gebeiteld, compleet met een wapen en een mooie kroon.

Afgelopen meivakantie waren we als gezin een weekend weg in de Achterhoek. We zaten in een vrijstaand huis midden in de polder met het bos op loopafstand. Op zaterdagmiddag besloten we een ommetje te maken in het bos. Kind nummer 4 ging mee in de draagzak en we besloten de route van 5 kilometer te nemen, want ‘hoe ver kan dat nou helemaal zijn’ en ‘dit was ooit de afstand die de kleuters liepen bij de HAGI wandeltochten’. Dat de tocht werd beschreven als ‘pittig en uitdagend met veel hoogteverschillen’ hadden we misschien over het hoofd gelezen. Het geplande ommetje van een uur werd een barre tocht van ruim twee uur. Kind nummer 3, met een onuitputtelijk rijke fantasie, had als extraatje 2 enorme stenen gevonden die ook mee moesten. ‘Krachtstenen’, waardoor hij – en als ik eerlijk ben wij allemaal, alle heuvels konden bedwingen. Toen we na de -tigste heuvel eindelijk de auto weer terugzagen, voelde ik me weer even het kind dat langzaamaan ‘de Wielewaal’ zag opdoemen aan het einde van de HAGI-wandeltocht.

De krachtstenen liggen inmiddels in het raamkozijn als herinnering aan een topweekend. De stenen waardoor wij de heuvels van Kilder konden trotseren liggen geduldig te wachten tot iemand ze weer oppakt om herinneringen op te halen. Neem ook eens een steen mee!

Walter Leendertse

Walter Leendertse is geboren en getogen Hardinxvelder, docent, getrouwd, vader van 4 kinderen, creatieve ondernemer, maar doet vooral alleen dingen die hij leuk vindt! 

Grenspaal
advertentie
advertentie