Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Dikke bult?

19 mei 2021 om 10:27 Column

Eigen schuld, dikke bult! Niet zeuren over de gevolgen van keuzes. Ik had pas met mijn tienerzoon een gesprek hierover. Hij had een duidelijke mening over een situatie waar sprake was van daders en slachtoffers en de daders moesten maar eens flink gestraft worden. Ook zijn vrienden hadden diezelfde stevige overtuigingen.

Aan de ene kant was ik blij met de verontwaardiging over onrecht. Aan de andere kant geschrokken van hardheid van het oordeel. Ik begon uit te leggen dat het voor hem en zijn vrienden in veel gevallen erg gemakkelijk was om vanuit hun bevoorrechte positie een stevig oordeel te hebben. De meesten hebben het thuis goed, vrijheid in ruime mate, geen problemen met een school- of stageplek. Wonen in een buurt waar je na acht uur ’s avonds prima over straat kan. Uitstekende mogelijkheden om juiste keuzes in het leven te kunnen maken.

Toen heb ik ook een klein aantal voorbeelden van veranderingen in een thuissituatie benoemd, die de ruime mogelijkheden opeens veel minder ruim maken. Er volgde een flink aantal ‘ja maar-en’ en het gesprek kwam op gang. Tieners zijn geweldig leuke gesprekspartners.

‘Eigen schuld’ zette me aan het denken. Financiële schulden, problemen met opvoeding, problemen in je relatie, problemen op school? In veel gevallen zal er een bepaalde eigen verantwoordelijkheid bij zitten. En ook schaamte. Het past niet om dan maar te vervolgen met ‘dikke bult’.

Als Gemeente, Gemeenteraad en ChristenUnie hebben we de plicht hulp te bieden aan diegene die dat nodig hebben. Die is er gelukkig in de meeste gevallen in de vorm van het Sociaal Team. Vanuit mijn geloof en de Bijbel is genade voor mij het begin van het leven. Ik krijg iets, wat ik niet verdiend heb.

Als ik een nieuw uitdrukking zou mogen introduceren zou het de volgende zijn: Eigen schuld? Genade!

Peter aan de Wiel

Raadslid ChristenUnie

advertentie
advertentie