Walter Leendertse
Walter Leendertse Richard van Hoek
Column

Columnist Walter is benieuwd of er ruimte is voor alle soorten kunst en cultuur tijdens de Culturele dag in Hardinxveld-Giessendam

25 mei 2023 om 10:04 Column

We zijn ze het in de Calvinistische Alblasserwaard behoorlijk kwijt geraakt: kloosters. Afgelopen week overnachtte ik een nachtje in een klooster, samen met wat andere Hardinxvelders die daar een paar dagen met hun kerkelijke gemeenschap verbleven. Ik kwam een stukje theater brengen en mocht daarna blijven slapen. Mocht u nog nooit in een klooster zijn geweest, het is echt aan te raden of u nu religieus, diep gelovig of juist totaal niets met religie en geloof hebt. Niet ver hier vandaan in Brabant zijn er nog wel wat actieve en inactieve kloosters te vinden die u graag ontvangen. Ze herbergen vaak mooie culturele en religieuze schatten, jammer dat ze vaak door dikke kloostermuren verborgen worden gehouden.
Op 3 juni wordt er een culturele dag gehouden in Hardinxveld. Er wordt door sommige lokale politici geroepen dat Hardinxveld geen cultuur heeft. Of roepen ze dit maar onder het mom van: “Als je maar hard roept dat het niet zo is, dan is het er ook niet.?” Het lijkt me een uitgelezen kans om kunst in al haar diversiteit en verscheidenheid tentoon te stellen. Er doen veel verenigingen mee, dus voor elk is er wat wils. De Koperen Knop moest nog even aan het idee wennen en heeft zes kunstenaars uit de eigen veilige gelederen gestrikt voor een expositie. Waarom niet een recalcitrante graffiti-artiest of een kunstenaar die geen geconditioneerde esthetische werken maakt (waar overigens niet mis mee is an sich), maar rauw maatschappijkritisch werk? Een beetje gemiste kans. Het lijkt me enorm mooi als er op deze dag ook wat spontaan werk ontstaat: mooie streetart, rauwe graffiti, impulsieve jamsessies op te hoek van de straat.
Ik kan het me nog goed herinneren, ik was een jaar of 11 denk ik, dat de pilaren van het winkelcentrum aan de Bogerd live werden beschilderd. Er zat een kunstacademietype op een krukje met wat -aan hun t-shirts te zien- linkse hippies om zich heen. Hij toverde de pilaren en de wand van het tunneltje naar de Peulenstraat om tot mooie droomwerelden, die inmiddels helaas weer zijn overgeschilderd.
3 juni: Culturele dag in Hardinxveld. Is er ruimte voor alle soorten kunst en cultuur? Is de gemeente bereid om een lege muur beschikbaar te stellen voor wat opfleurende graffiti of staat er ergens een podium van kratjes waar ongenuanceerde grappen kunnen worden getapt terwijl daarna een beginnende dichter zenuwachtig zijn woorden laat horen? Geven we deze dag ook wat ruimte aan de ongeschoolde danseres die wel vanuit haar hart door het winkelcentrum danst en de ijle stem van een kind dat een psalm zingt? Of laten we een gedeelte van onze cultuur achter dikke kloostermuren?

Walter Leendertse

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie