Afbeelding
...

LIVEBLOG coronavirus: Nederland op slot (week 3)

30 maart 2020 om 14:53 Corona Dossier coronavirus

H'VELD-G'DAM Week drie van de coronacrisis is ingegegaan. Althans de periode waarin waarin voor Nederland ongekend strenge maatregelen zijn genomen tegen verspreiding van het coronavirus covid-19. Nederland ging zondagmiddag 15 maart min of meer op slot, voor tenminste 3 weken. Van een totale lockdown is het nog niet gekomen, maar die mogelijkheid valt niet uit te sluiten. In dit liveblog houden we van minuut tot minuut de ontwikkelingen bij. Niet alleen nationaal maar ook voor de regio, net als in ons eerdere liveblog dat hier te lezen is Tips? Geef ze door via kompas.hardinxveld@bdu.nl

ZONDAG 5 APRIL

14.20 uur Het RIVM meldt dat er de afgelopen 24 uur 253 patiënten met het coronavirus in ziekenhuizen zijn opgenomen. Sinds gisteren zijn 115 personen overleden. Drie van de overledenen vallen in de leeftijdsgroep 25 tot 50 jaar. Bij al deze personen was er sprake van onderliggend lijden, aldus het RIVM, zie hier

Zaterdag 4 april

Het RIVM meldt vandaag dat er 336 nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen zijn opgenomen. Gisteren waren dat er nog 502, donderdag 447. De daling van het aantal ziekenhuisopnames zet zich dus door. Er zijn echter wel meer mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus: 164 mensen, een hoger aantal dan gisteren, 148, donderdag 134. Lees het volledige artikel hier

Donderdag 2 april

14.03 uur De nieuwe RIVM-cijfers laten een minder gunstig beeld zien dan gisteren. Vandaag zijn er in Nederland 625 patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld tegenover 447 een etmaal eerder. Er zijn 166 personen als overleden gemeld tegenover 134 de dag ervoor.

Woensdag 1 april

14.05 uur Vandaag zijn er 447 met het coronavirus besmette patiënten als in het ziekenhuis opgenomen gemeld. Daarnaast werd het overlijden gemeld van 134 personen. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd. Het totaal aantal positief geteste patiënten steeg met 1019 tot 13.614.

Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen. Lees meer info hier.

12.15 uur Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is een onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6.000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden. Lees meer over dit onderzoek op de website van het RIVM.

Dinsdag 31 maart 

20:52 uur Met het oog op de vanavond door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus* en in heel Nederland. Lees het volledige artikel hier

19:34 uur: Scholen, kinderdagverblijven en eet- en drinkgelegenheden blijven nog minstens tot en met 28 april dicht. Het kabinet verlengt de sluiting, die aanvankelijk tot 6 april zou duren. Ook de andere maatregelen tegen het coronavirus die tot 6 april zouden gelden, blijven nog zeker ruim drie weken van kracht, maakte premier Mark Rutte dinsdagavond bekend. Ook bijvoorbeeld sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni. Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders, zegt Rutte. Nederlanders moeten voorlopig geen plannen maken voor de meivakantie, adviseert premier Mark Rutte. Scholen, eet- en drinkgelegenheden blijven tot en met 28 april dicht, maar ook daarna ,,gaan we niet ineens terug naar de normale situatie", zegt Rutte. Hij riep op tijdens de meivakantie zoveel mogelijk thuis te blijven.

14:38 uur Het totaal aantal gemelde overleden patiënten in Nederland als gevolg van besmetting met het coronavirus covid-19 was de afgelopen 24 uur het hoogste tot nu toe: 175. Daarmee kwam het totaal aantal aan covid-19 gestorven personen in Nederland boven de duizend: 1039. Lees meer informatie.

14:16 uur Bekende gezichten uit de regio roepen op om vooral thuis te blijven. Kim Putters doet dit onder andere in deze video.

Maandag 30 maart

14:35 Voor het eerst in vijf dagen zijn er in een etmaal minder dan 1000 nieuw vastgestelde coronabesmettingsgevallen bijgekomen in Nederland. Waren het er gisteren nog 1102, volgens de nieuwe RIVM-cijfers groeide het aantal vastgestelde besmettingen sinds de update van gisteren met 884, waarmee het totaal aantal positief geteste patiënten op 11.750 kwam. In Hardinxveld staat het aantal vastgestelde besmettingsgevallen volgens het RIVM op tien. Dat zijn drie besmettingen meer dan de cijfers gisteren aangaven. Ook het totaal aantal overledenen zakte behoorlijk: Van 132 gisteren tot 93 in het afgelopen etmaal (864 in totaal). Lees meer hier.

14:30 uur De gemeente Hardinxveld-Giessendam meldt dat er nep-collectanten actief zijn. Geef geen geld aan de deur, tot en met 16 mei mag er niet gecollecteerd worden. 

In de enorme stroom aan artikelen over het coronavirus is veel behoefte aan extra context en duiding. Bij veel lezers leven vragen over wat wel en niet mag en wat de stand van zaken is. Wij hebben beschikbare informatie van bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Rijksoverheid hier voor je op een rijtje gezet.  

advertentie
advertentie