Afbeelding
NOS

Stevige nieuwe coronamaatregelen: restaurants en cafés dicht, verbod op evenementen en meer

Corona Dossier coronavirus

H’VELD-’G’DAM Op de dag dat een nieuw besmettingsrecord bekend werd gemaakt door het RIVM (tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7393 nieuwe coronabesmettingen), presenteerde het kabinet nieuwe vergaande maatregelen die een laatste stap zijn voor een nieuwe lockdown.

De afgelopen week kwamen er 1144 opnames op de verpleegafdelingen bij en 192 op intensive care. De week ervoor waren die getallen nog 802 verpleegopnames en 121 IC-patiënten. Daarom kondigde premier Mark Rutte ‘nieuwe en stevige maatregelen aan’ waarmee we ‘eigenlijk naar een gedeeltelijke lockdown gaan’.

De belangrijkste nieuwe maatregelen op een rij:

Restaurants, cafés en coffeeshops gaan vier weken dicht en alcoholverkoop (en wiet afhaalloketten) gaan om 20.00 uur dicht (tot 7.00 uur). Vanaf dat tijdstip is het tevens verboden alcohol te nuttigen en zelfs bij je te hebben in de openbare ruimte.

De groepsgrootte binnen gaat overal naar maximaal dertig mensen, er zijn geen uitzonderingen meer zoals nu nog enkele grotere theaters die genieten.

Amateursporten met meer dan vier mensen zijn voor volwassenen niet langer toegestaan. Kinderen tot 18 jaar kunnen blijven sporten, maar competities worden stilgelegd om het aantal reisbewegingen te beperken. Ook kleedkamers en douches mogen niet meer gebruikt worden.

Evenementen worden verboden, ook buitenoptredens en buurtbarbecues. ‘Doorstroomlocaties’ als musea, pretparken en weekmarkten kunnen doorgaan.

Mondkapjes worden verplicht in alle publieke binnenruimtes en het hele onderwijs vanaf 13 jaar

Streep door koopavonden; winkels gaan om 20.00 uur dicht, behalve voor levensmiddelen.

Extra toezicht op een maximaal aantal klanten per winkel en duidelijke afspraken over ontsmetten worden de komende tijd gemaakt.

Thuiswerken tenzij echt niet anders mogelijk blijft het devies. Een werklocatie als kantoor of fabriek kan twee weken worden gesloten als dit een ‘bronlocatie’ blijkt te zijn.

Ga niet naar een land met een oranje of rood reisadvies. Maximaal vier personen mogen in het binnenland op reis, uitgezonderd kinderen tot 13 jaar. 

Mondkapjes worden verplicht in alle publieke binnenruimtes en het hele onderwijs vanaf 13 jaar.

IMPACT OP ECONOMIE Minister Wopke Hoekstra (Financiën) verwacht dat de economie opnieuw een dreun krijgt door de strengere coronamaatregelen waar het kabinet dinsdagavond mee kwam. ‘Ga er maar vanuit dat het echt impact heeft in de samenleving en ook in de economie’, aldus de bewindsman. Hij noemt het ‘heel verdrietig maar wel onvermijdelijk’ dat opnieuw maatregelen worden getroffen die veel ondernemers zwaar treffen. Hij wijst onder meer op de grote risico’s die kleven aan het noodgedwongen terugschroeven van de reguliere zorg.

De steunpakketten waar getroffen ondernemers gebruik van kunnen maken, zijn volgens Hoekstra zo ontworpen dat ze ‘meeademen’ met de economische situatie. Er zal waarschijnlijk flink meer gebruik van worden gemaakt dan tot dusver was ingeschat, en dat gaat ‘misschien wel miljarden’ extra kosten. Maar hij gaat ervan uit dat de steun ook nu voldoende zal zijn.

REIZEN Het reisadvies voor België en Frankrijk is op advies van het RIVM gewijzigd van geel naar oranje. Dat betekent dat mensen alleen naar het land mogen reizen als dat noodzakelijk is en bij terugkeer tien dagen in quarantaine moeten. Dat maakte het ministerie voor Buitenlandse Zaken dinsdagmiddag bekend. Ook voor een aantal andere Europese landen is het reisadvies aangescherpt.

(Artikel gaat verder onder de interactieve kaart).

Op bovenstaande kaart staan het aantal geregistreerde besmettingen per honderdduizend inwoners op de voorgaande dag. De cijfers worden dagelijks bijgewerkt.  De kleurschaal - van blauw naar rood - is bepaald aan de hand van de signaalwaarde. Deze is momenteel 7 op de 100.000 inwoners. Dit betekent dat vanaf deze waarde mogelijk het aantal besmettingen te hard oploopt om het virus in de hand te houden. Een signaalwaarde functioneert als een ‘alarmbel’ om met urgentie naar de situatie te kijken.

Op onderstaande kaart staan het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van het nieuwe coronavirus in Nederland. De gegevens zijn cumulatief: ze laten het totaal zien sinds de uitbraak van het virus in Nederland. Vandaar dat veel gebieden in Brabant donkerblauw zijn. De gegevens worden één keer per dag bijgewerkt en zijn afkomstig van het RIVM. 


advertentie
advertentie