Bjarne Vink uit Sliedrecht is een van de duizenden jongeren die moeten wachten op hun rij-examen.
Bjarne Vink uit Sliedrecht is een van de duizenden jongeren die moeten wachten op hun rij-examen. Familie Vink

Ook Bjarne wacht op zijn rijexamen

24 februari 2021 om 14:16 Corona Dossier coronavirus

SLIEDRECHT Hij had er voor gespaard en kon meteen lekker beginnen. Tot er vlak voor zijn rijexamen weer een lockdown kwam. Toen bleek het rijexamen van Bjarne Vink (17) te worden uitgesteld en kon hij net als veel andere jongeren voorlopig nog niet de eindtoets doen die leidt tot het zo fel begeerde roze pasje.

door Marjanne Dijkstra

Het leek allemaal voorspoedig te gaan met betrekking tot het halen van zijn rijbewijs voor Bjarne. Hij had al aardig wat gespaard voor hij aan zijn rijlessen begon. ,,Ik heb een bijbaantje als patatbakker bij cafetaria De Spoorbrug en zette al een tijdje geld opzij. Net na de eerste lockdown in juni 2020 kon ik dan ook beginnen met rijlessen bij de Dordtse rijschool Cum Laude. Omdat ik gespaard had, nam ik meteen dubbele lessen. In de zomer had ik geen schoolwerk en haalde ik mijn theorie-examen en ook de tussentijdse toets eind november ging prima.” Er leek de Bjarne dus niets meer in de weg te staan voor zijn rijexamen op 17 december.

GEVOLGEN Tot Nederland op 15 december weer in totale lockdown ging. De jonge Sliedrechter kon het eerst niet zo goed geloven. ,,Ik was in Dordrecht op school toen het nieuws over de totale lockdown doorsijpelde. De school zou worden gesloten, maar ik had echt geen idee dat dit ook gevolgen zou kunnen hebben voor mijn rijexamen. ‘Dat rijexamen staat vast’, dacht ik nog. Zelfs toen ik de persconferentie had gezien kon ik het eigenlijk nog niet geloven.” Zijn examen twee dagen later werd afgelast en ook zijn verzette examen op 16 februari kon niet doorgaan.

,,In de eerste week na 17 december baalde ik wel heel erg”, vat Bjarne samen. ,,Ik was chagrijnig en boos. Daarna realiseerde ik me dat zoveel mensen in hetzelfde schuitje zitten en dat ik niet de enige ben. Daarnaast zit ook nog een grote groep aan rijinstructeurs thuis zonder werk.” Ondertussen lopen de wachttijden voor rijexamens op, volgens CBR-directeur Alexander Pechtold wel tot een half jaar als de lessen en examens niet snel worden hervat. Bjarne wacht ondertussen op een besluit van het kabinet en nieuws van het CBR wanneer hij mag afrijden. ,,Ik spaar gewoon door. Maar natuurlijk baal ik nog wel eens want nu heb ik én geen rijbewijs én geen lessen en soms ben ik wel eens bang dat ik het verleerd ben. In de zomervakantie leste ik door vakanties ook vijf weken niet en rijden vond ik toen toch weer spannend.”

advertentie
advertentie